Aktuálně

16. 5. 201216:33

Ministr Vondra: ČR musí zůstat spolehlivým partnerem

Vláda dnes schválila další zapojení české armády v zahraničních operacích v letech 2013 až 2014.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Návrh, který ministr obrany Alexandr Vondra předložil na dnešním jednání kabinetu, předpokládá zachování kontinuity v působení českých sil v řadě vojenských akcí. Důvodem jeho předložení bylo ukončení dosavadního mandátu ke konci letošního roku.

Klademe důraz na jedné straně na kontinuitu našeho působení v operacích, ale také aby Česká republika zůstala pro mezinárodní společenství čitelným a spolehlivým partnerem,“ řekl ministr obrany Alexandr Vondra po skončení schůze kabinetu.

Mandát je naplánován na dva následující roky, tedy léta 2013 až 2014. „Tento postup dvouletého plánování a mandatování sil se plně osvědčil, a to jak z hlediska vnitřních potřeb plánování v rezortu ministerstva obrany, tak i z hlediska spojeneckých závazků v rámci Aliance,“ uvedl ministr Vondra na tiskové konferenci po jednání vlády.

Počet zapojených Čechů v misi ISAF se bude postupně snižovat

České zapojení do mise ISAF nepřesáhne 539 osob pro příští rok, což je maximální možný počet, upozornil ministr Vondra. V roce 2014 pak tyto počty nepřekročí 340 osob. „Koncem roku to bude asi 170 osob s tím, že z toho 150 osob v Afghánistánu,“ uvedl ministr Vondra. K největšímu poklesu zapojených osob dojde podle šéfa rezortu obrany zhruba po uplynutí prvního čtvrtletí příštího roku, a to v době, kdy začne postupně končit český provinční rekonstrukční tým (PRT) v afghánském Lógaru.

Mandát ale není jen otázkou Afghánistánu,“ upozornil ministr Vondra. „Chceme i nadále přispívat ke stabilizaci západního Balkánu v rámci aktivit Severoatlantické aliance a Evropské unie v přítomnosti několika důstojníků jak v Kosovu tak Bosně a Hercegovině,“ dodal s tím, že se čeští piloti hodlají v roce 2014 zúčastnit ochrany vzdušného prostoru nad Islandem.

Materiál se soustředí kromě operací na západním Balkáně, v Afghánistánu a na Sinajském poloostrově i na zapojení do Sil rychlé reakce NATO či na případné přispění do Systému pohotovostního ujednání OSN.

Výdaje na mise klesají

Vládou schválený mandát obsahuje také podrobné vyčíslení nákladů na mise. Podle ministra Alexandra Vondry se tyto sumy pohybují v úrovni okolo 1,6 miliardy korun pro rok 2013 a částka 1,3 miliardy bude vyhrazena následující rok. Připomněl také, že v předchozích letech byly tyto výdaje i 2,5 miliardy korun. V nákladech jsou navíc zohledněny výdaje na přesuny z misí zpět do Česka. Podle ministra je návrh zcela realistický a reflektuje nejen možnosti rezortu, ale i mezinárodní závazky a situaci.

Schválený mandát, na jehož návrhu se spolu s ministerstvem obrany podílelo i ministerstvo zahraničních věcí, bude ještě schvalovat Parlament.