Aktuálně

19. 6. 201214:37

Zelená úsporám nabídne další finance veřejným budovám

Vláda schválila materiál Ministerstva životního prostředí, který přinese z programu Zelená úsporám veřejným budovám cca 350 milionů korun.

Jsem rád, že můžu splnit svůj slib, že každá další koruna z programu Zelená úsporám půjde na podporu energetických úspor veřejných budov. Peníze mohou dostat školy a školky, nebo sociální a zdravotnická zařízení,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Česká republika disponuje v současnosti přibližně 2,2 mil. povolenek v rezervě pro nové účastníky. Ty nemůže převést do dalšího období 2013 – 2020, může však tyto povolenky prodat. Vzhledem k nestabilní situaci na trhu je vhodné prodat přebytek co nejdříve. Ministerstvo životního prostředí je v kontaktu s provozovateli aukčních platforem a je připraveno uzavřít smlouvu se společností, která předloží z pohledu ČR nejvýhodnější nabídku. Vzhledem k současné ceně emisní povolenky cca 7 EUR by se předpokládaný výnos z aukcí mohl pohybovat na úrovni přibližně 350 milionů korun. Porada ekonomických ministrů podpořila návrh, aby byly všechny příjmy z prodeje využity v rámci programu Zelená úsporám, a to konkrétně na podporu energetických úspor v sektoru veřejných budov, kde stále existuje řada kvalitních projektů, které doposud nemohly být podpořeny kvůli nedostatku finančních zdrojů. Zároveň lze podporu opatření v tomto sektoru označit za výrazně prorůstový ekonomický stimul pro celou českou ekonomiku.

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí