Aktuálně

18. 7. 201214:44

Druhý pilíř důchodové reformy dostal zelenou

Poslanci schválili změny, které umožní zavedení druhého pilíře důchodové reformy. Novela také určuje způsob výběru prostředků.

Přijetí návrhu bylo nutné vzhledem k odkladu zřízení jednoho inkasního místa až na rok 2015, přičemž s druhým pilířem reformy penzí se počítá již od příštího roku. Zákon rovněž specifikuje, jakým způsobem bude docházet k výběru prostředků do druhého důchodového pilíře.

Poslanci schválený návrh konkrétně zavádí pojistné na důchodové spoření jako odvod ve výši pěti procent z vyměřovacích základů pojistného na sociální zabezpečení u osob, které se rozhodnou do druhého pilíře vstoupit. Toto pojistné bude převáděno na individuální účty klientů u penzijních společností, přičemž výběr tohoto pojistného bude svěřen Finanční správě ČR.

Důchodová reforma - ilustrační obrázek

Důchodová reforma se současných seniorů nedotkne

Vstup do druhého pilíře bude dobrovolný. Rozhodnout se pro něj bude možné před dosažením 35 let věku anebo starší lidé ještě šest měsíců od okamžiku spuštění reformy. Rozhodnutí pak bude nevratné a účastník pojištění nebude moci do pilíře vstoupit, ale ani z něj vystoupit. Lidé, kteří do druhého pilíře vstoupí, budou svůj důchod dostávat ze dvou na sobě nezávislých zdrojů.

Změny v penzijním systému se nedotknou současných důchodců, ale dnešních čtyřicátníků a mladších. Pokud by se nyní nezměnil důchodový systém, v budoucnu by se výše penze pohybovala na hranici chudoby. Lidé se sice dožívají vyššího věku, na druhé straně ale ubývá občanů v ekonomicky aktivním věku, kteří odvádějí peníze na současné penzisty.