Aktuálně

19. 7. 201216:36

Vláda nepoleví ve své úsporné politice

Vláda vzala na vědomí Fiskální strategii ČR vyplývající z nové makroekonomické predikce. Zároveň souhlasí se zachováním střednědobého fiskálního úsilí v letech 2012 až 2015 a hodlá pokračovat v konsolidaci veřejných financí.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Pro rok 2012 je odhadován pokles hrubého domácího produktu o 0,5 procentního bodu. V příštím roce pak počítá ministerstvo financí s růstem ekonomiky o jedno procento, v roce 2014 o 1,9 procenta. Oproti dubnovému Konvergenčnímu programu ČR tak došlo ke zhoršení některých indikátorů.

Ekonomické a rozpočtové parametry ovlivnil především pokles spotřeby domácností a horší vývoj soukromých investic. „Samozřejmě to má i své psychologické důvody, to znamená, že naše domácnosti neustále slyší o krizi jak v Evropě, tak všude kolem nás,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas. „Já jsem přesvědčen, že k tomuto pesimismu není důvod,“ dodal předseda vlády a připomněl, že v České republice je šestá nejnižší míra nezaměstnanosti v rámci unijních zemí a sedmý nejmenší státní dluh. „Základy pro náš ekonomický rozvoj vůbec nejsou špatné,“ řekl premiér. Podle analýzy došlo zároveň k růstu platů a mezd či vkladů na bankovních účtech čili úspor domácností.

Předseda vlády Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po jednání vlády, 19. července 2012

Nezaměstnanost zůstane nízká, pod sedmi procenty

Výnosy ze státních dluhopisů se dnes pohybují v rekordně nízké výši 2,33 procenta. „Hodnocení České republiky finančními trhy je tedy jednoznačně pozitivní,“ poukázal premiér ve srovnání se španělskými dluhopisy, jejichž výnosy překračují sedm procent. Podle předsedy vlády se Česko svojí rozpočtovou a makroekonomickou politikou přibližuje zemím jako je Rakousko, Německo či skandinávské země. „Česká republika je pro investory bezpečným přístavem,“ dodal.

Žádné nadměrné skokové zdražení se nekoná,“ ujistil premiér vzhledem k předpokládanému vývoji inflace, která by měla růst letos o 3,2 procenta a v roce 2014 o 2,2 procenta. Situace na trhu práce je podle predikce velmi dobrá, a to i v kontextu celé Evropy. Nepředpokládá se ani její zhoršení do budoucna. Míra nezaměstnanosti podle ČSÚ nemá vzrůst nad sedm procent. „Pořád je to nižší míra nezaměstnanosti, než byla za vlád sociální demokracie,“ připomněl předseda vlády Petr Nečas. „V daleko náročnějších ekonomických podmínkách se nám prostě daří lepší politika zaměstnanosti,“ řekl též premiér.

Vláda bude nadále potlačovat nadměrný schodek

Pokladní plnění státního rozpočtu po změnách za první polovinu roku 2012 vykazuje schodek ve výši 71,7 miliardy korun. Vzhledem k očekávanému poklesu příjmů do státního rozpočtu o deset miliard korun by mohlo hrozit riziko překročení plánovaného deficitu veřejných financí. Podle ministra financí Miroslava Kalouska to ovšem neznamená, že by vláda polevila ve svém konsolidačním úsilí a bude dál potlačovat nadměrný schodek. „Příští rok vláda trvá na tom, že dosáhne schodku nižšího než tři procenta,“ uvedl ministr Kalousek. „Desetimilionové riziko budeme eliminovat úspornou politikou vlády v druhé polovině roku,“ prohlásil ministr financí.