Aktuálně

20. 7. 201213:48

Program MEDEVAC zachrání život dalším třem dětem

V rámci programu MEDEVAC byly ve čtvrtek večer převezeny do České republiky tři děti z Barmy/Myanmaru trpící vážnou vrozenou srdeční vadou.

V pražské Fakultní nemocnici v Motole podstoupí tři vybrané děti ve věku 18 měsíců, osm a devět let operační zákrok, který by z důvodu nedostatku odborníků a vybavení v jejich zemi proveden být nemohl. Bez operace by děti nepřežily.

Do České republiky dopravil nemocné děti v doprovodu rodičů přímo vládní speciál, kterým se z pracovní návštěvy Barmy/Myanmaru vracel ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. „Barmské nemocnice jsou dosti zastaralé,“ uvedl po příletu.

Humanitární pomoc míří nově i do Barmy/Myanmaru

Rozšíření programu MEDEVAC do Barmy/Myanmaru schválila vláda na začátku července letošního roku. Nabídnout pomoc také barmským nemocným dětem bylo poprvé možné teprve po proběhlých vnitropolitických změnách v jejich zemi, kde do loňského roku oficiálně vládla vojenská junta a země tak byla uzavřená vůči okolnímu světu.

Program MEDEVAC funguje od roku 1993, kdy vznikl jako reakce na válečný konflikt v Bosně a Hercegovině následovaný válečným konfliktem v Kosovu. Nyní slouží především k léčbě vážně nemocných dětí z oblastí postižených válkou či jinými krizemi, jímž není možné zajistit léčbu v místních podmínkách. Spravován je ministerstvem vnitra ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví, zahraničních věcí a obrany.