Aktuálně

25. 7. 201216:55

Strategie určí nakládání se státními podniky

Ministři financí a vnitra mají nyní na starosti vypracovat paragrafované znění zákona, který nastaví pravidla pro obsazování funkcí ve státních podnicích. Premiér Petr Nečas pak trvá na vypracování vlastnické politiky státu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Zástupci státu či územních samospráv budou do orgánů státních, polostátních či městských podniků vybíráni na základě své odbornosti. Pravidla mají také vymezovat, jaké kvalifikační či osobnostní nároky budou na uchazeče o funkci kladeny. Veškeré změny v kritériích by pak musely být zveřejněny. Cílem návrhu, který vyplývá z vládní protikorupční strategie, je omezení klientelismu a nepotismu při obsazování funkcí ve vedení podniků, jejich dozorčích radách či představenstvech.

Nová pravidla se mají vztahovat na všechny podniky a obchodní společnosti, v nichž má stát či územní samosprávný celek podíl, a to včetně jejich dceřiných společností. Ministerstva a územní samosprávné celky mají do tří měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona zveřejnit seznam dotčených podniků a obchodních společností. U každého státního podniku a u každé obchodní společnosti mají navíc uvést charakteristiku jednotlivých funkcí, kterých se výběr týká.

Předseda vlády Petr Nečas a ministr vnitra Jan Kubice na tiskové konferenci po jednání vlády, 25. července 2012

Vznikne strategický dokument řešící vlastnickou politiku státu

Vláda se dnes rovněž shodla na vytvoření strategického materiálu, který má nastavit vlastnickou politiku státu. Do konce letošního roku jej má vypracovat a následně předložit vládě ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle premiéra Petra Nečase se jedná o strategický dokument, který bude definovat, jak si bude stát počínat jako vlastník některých společností či firem. Změny podmínek pro dosazování funkcionářů budou podle předsedy vlády jen jednou ze součástí celého materiálu.

To znamená mít širší strategii, která bude veřejně známá, bude transparentní a bude definovat, jak si stát představuje svoji pozici jako vlastníka těchto podniků,“ uvedl premiér po jednání vlády. Na základě strategie pak stát jako vlastník bude moci usoudit, které podniky či společnosti považuje za strategické a zároveň zda si zde svůj podíl chce zachovat či dokonce zvýšit vliv v odvětví nebo které podniky považuje sice za strategické, ale mohl by nabídnout větší vliv soukromému sektoru.