Aktuálně

15. 8. 201214:15

Loterní zákon nahradí zastaralé normy

Vláda Petra Nečase dnes schválila nová pravidla pro provozování sázkových her, která vyhovují současnému loternímu trhu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Stávající normy v oblasti sázkových her a loterií jsou v řadě ohledů dnes již nedostatečné. Za poslední dvě desítky let se zájem o loterie a jiné podobné hry trvale zvyšuje, narůstá i počet jejich provozovatelů. Spolu s technologickým vývojem jsou vyvíjeny nové typy herních zařízení, na nichž jsou loterie a jiné podobné hry provozovány.

Nový zákon tak obsahuje celou řadu změn. Například povolení k provozu sázkových her má podle návrhu předloženého ministrem financí Miroslavem Kalouskem vydávat nyní výhradně Specializovaný finanční úřad, který funguje od začátku roku 2012.

Oproti stávající úpravě, podle které je zahraniční majetková účast možná pouze v případě sázkových her v kasinu, rozšiřuje materiál tuto možnost na všechny druhy sázkových her. „Nicméně ponecháváme povinnost sídla provozovatele v České republice,“ dodal po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek a odůvodnil tento krok nutností zachování veřejného pořádku, veřejné bezpečnosti či ochrany spotřebitele, ale i veřejným zájmem obecně.

Ministerstvo financí se obrátilo na Právní službu Rady a Evropskou komisi s žádostí o konzultaci, zda je navrhovaná norma slučitelná s evropskou legislativou. Právní služba posudek kvůli své nekompetentnosti odmítla. Podle Komise je poskytnutí jednoznačného závěru možné pouze v rámci notifikačního procesu. Vláda proto uložila ministru financí notifikaci zahájit. Procedura bude trvat asi tři až čtyři měsíce a do Poslanecké sněmovny se návrh zákona dostane až po jejím skončení. „Takové je pravidlo. Prvně bude provedena notifikace, pak teprve projednání v Parlamentu,“ vysvětlil premiér Petr Nečas.

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po jednání vlády, 15. srpna 2012

Sázkové hry se rozdělí do dvou skupin

Sázkové hry budou podle nového zákona rozděleny do dvou skupin, a to povolovaných a ohlašovaných sázkových her. Povolované hry podléhají povolení Specializovaného finančního úřadu, u ohlašovacích her půjde jen o registrační povinnost.

Dvojí povolovacího řízení pak spočívá v základním povolení s celostátní platností pro konkrétní druh sázkové hry a povolení k umístění s místně omezenou platností, přičemž SFÚ musí plně respektovat obecní vyhlášky, na jejichž základě si mohou obce samy o umístění heren rozhodnout. „Obce budou mít plné právo regulovat, kde si přejí či nepřejí mít onu hernu umístěnou,“ uvedl Kalousek.

Dojde také k důslednější kontrole provozovatelů sázkových her ze strany úřadů, a to včetně případných sankcí za porušení pravidel. „Výrazně je zpřísněn režim správního dozoru a správní trestání, neboť nad hazardem musí být přísnost,“ řekl ministr Kalousek.