Aktuálně

22. 8. 201218:42

Alternativní tresty jsou cestou k úsporám

Ministerstvo spravedlnosti chystá řadu kroků, kterými chce řešit situaci přeplněných věznic, ale i úsporu peněz. Pomoci mají alternativní tresty.

Vězni by podle navrhovaných opatření v budoucnu mohli po odpykání poloviny trestu do domácího vězení, ve výjimečných případech i po jedné třetině. O domácím vězení by mohl nově rozhodovat i ředitel věznice. Podle rezortu budou nutné i legislativní změny.

Cílem rezortu je zejména posílení ochrany společnosti před opakováním trestné činnosti, ale také posílení prevence kriminality a v neposlední řadě také snížení výdajů veřejných prostředků a zefektivnění jejich vynakládání v oblasti trestní spravedlnosti.

Elektronický monitoring přispěje ke snížení počtu přeplněnosti věznic

Výrazným způsobem může ke snížení přeplněnosti českých věznic přispět elektronický monitoring odsouzených, který ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s Probační a mediační službou ČR v současnosti testuje na celkem 25 odsouzených. S elektronickým monitoringem mají pozitivní zkušenosti například skandinávské země, kde tento kontrolní nástroj v trestní justici již funguje.

Elektronický monitoring by podle ministerstva mohl být využit nejen v rámci trestu domácího vězení, ale i v agendě podmíněného propuštění. Náklady na jeho provoz jsou výrazně nižší než v případě osob uvězněných ve vězeňských zařízeních. Jeho provoz vyjde na jednoho odsouzeného na 165 korun denně, zatímco den ve vězení stojí stát na každého vězně zhruba tisíc korun.

Legislativní rámec koncepčních záměrů