Aktuálně

11. 9. 20129:32

Návrh rozpočtu: Deficit nepřekročí 2,9 procenta HDP

Návrh státního rozpočtu na následující rok začne ve středu projednávat vláda.

Ilustrační obrázek - penízePředkládaný schodek veřejných rozpočtů by v roce 2013 neměl překročit hranici 2,9 procent vůči hrubému domácímu produktu. Navrhovaná výše deficitu je 100 miliard korun. Zároveň návrh počítá s dodržením střednědobých výdajových rámců na roky 2013 a 2014, které vyplývají z usnesení, na kterém se vláda shodla na konci letošního června.

Celkový objem výdajů má činit 1 187,4 miliard korun. Naopak na příjmové straně počítá s částkou 1 084,7 miliard korun. Do návrhu jsou zapojeny také příjmy plynoucí z rozpočtu Evropské unie, a to zejména z evropských fondů. V rozpočtu jsou započítány příjmy z unie ve výši 98,9 miliard korun.

Návrh počítá s novým rozpočtovým určením daní

V návrhu rozpočtu je také několik novinek. Jednou z významných změn je schválená novela o rozpočtovém určení daní, na jejímž základě se daňové příjmy obcí navyšují přibližně o 12 miliard korun a zároveň se mění parametry pro rozdělení výnosu ze sdílených daní obcí.

Předkládaný návrh již počítá s některými změnami v daňových a pojistných zákonech, které nyní opětovně předkládá do Poslanecké sněmovny. Jejich schválení je spojeno s vyslovením důvěry.