Aktuálně

10. 9. 201219:31

Premiér: Máme nástroje k podpoře hospodářského růstu

Premiér Petr Nečas vystoupil v Brně na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy, zahájil Mezinárodní strojírenský veletrh a setkal se s indickým ministrem průmyslu.

Podle předsedy vlády je kromě stabilizace veřejných rozpočtů důležité pomoci hospodářskému růstu. „K dlouhodobě udržitelným veřejným financím není možné dojít bez podpory ekonomického růstu. Na druhé straně však podpora růstu nemá být dělána fiskálními stimuly. Vláda České republiky to dělat pod mým vedením nebude,“ řekl premiér.

Předseda vlády Petr Nečas se v pondělí 10. září 2012 zúčastnil Sněmu Svazu průmyslu a dopravy v BrněPředseda vlády ve svém projevu zmínil, že je nutné podporovat export především do míst mimo Evropskou unii a propojit průmysl s vědeckými a výzkumnými institucemi. „Z tohoto pohledu musíme použít i celou řadu dalších nástrojů, jako je spuštění seed fondu, implementace evropské směrnice o alternativních fondech, které umožní větší podíl například fondu rizikového kapitálu v České republice,“ dodal premiér s tím, že vláda musí dále více zapojit daňové nástroje do podpory konkrétních firem tak, aby měly zájem na průmyslových inovacích.

Třetím nástrojem k podpoře hospodářského růstu je čerpání evropských fondů. „Zde musíme zvládnout současnou programovací periodu a pro tu další připravit efektivnější, jednodušší a transparentnější a lépe řiditelný systém založený na minimalizaci operačních programů. V oblasti kohezní politiky musíme jako klíčový imperativ povzbuzovat konkurenceschopnost české ekonomiky. To musí být alfa omega naší práce s evropskými fondy,“ řekl premiér Petr Nečas.

Pátou oblastí je podle ministerského předsedy mobilizace aktiv státu při ekonomickém vývoji. „Součástí tohoto bodu je i důraz na dokončení dvou bloků temelínské jaderné elektrárny, což bude velmi významný impuls pro český průmysl. Chceme, abychom měli čtyři bloky Temelína, aby na dostavbě spolupracovaly české firmy a podniky. Jsou zde ještě další prvky, jako je modernizace přenosové soustavy, do které v následujících letech chce ČEPS investovat přes dvě miliardy euro. Chceme skutečně pomoci českým průmyslovým formám i z hlediska státních aktiv tam, kde je to možné,“ dodal předseda vlády.

Předseda vlády se v rámci brněnského veletrhu setkal také s ministrem průmyslu a obchodu Indie Anandem Sharmaou. Indie patří mezi důležité obchodní partnery České republiky. Tradičně jsou pak rozvíjeny zejména vzájemné obchodní vztahy ve strojírenském průmyslu.