Aktuálně

19. 9. 201214:18

Každá šarže tvrdého alkoholu má mít "rodný list"

Výrobci alkoholických nápojů budou muset garantovat zdravotní nezávadnost lihoviny a doložit její původ. Navrhl to premiér Petr Nečas v reakci na otravy jedovatým metylalkoholem.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Naší prioritou musí být co nejrychlejší obnovení řádného trhu s lihovinami v České republice,“ řekl premiér Petr Nečas s tím, že omezení prodeje tvrdého alkoholu je dlouhodobě těžko akceptovatelné, protože vede k poškození slušných výrobců lihovin. Opatření také poškozuje sektor pohostinství a restaurace, které za závadný alkohol nemohou.

Posílena by měla být podle premiéra informační povinnost výrobců a všech článků distribuce formou prohlášení, kterým bude garantována zdravotní bezúhonnost produktu. „Každá konkrétní šarže lihových nápojů musí být identifikována s konkrétní šarží lihu, ze kterého byla vyrobena. Každá tato šarže musí mít vypracován protokol, který bude z akreditované laboratoře,“ řekl předseda vlády.

Laboratoř zjistí, zda-li v celé šarži není přítomen metylalkohol, případně denaturační činidla, která by prokázala, že byl chemickým procesem z denaturovaného lihu vyráběn líh pro další zpracování. Lihovina bez rodného listu by byla označena za lihovinu neznámého původu a musela by být stažena z oběhu.

Přísněji kontrolovaný alkohol dostane nové kolky

Alkohol vyráběný podle nových pravidel by dostal nové kolky, které odliší starší výrobu od té nové. „Neznamenalo by to nic nového pro skutečně seriózní výrobce, protože oni skutečně provádí to, že mají vždy ztotožněnou konkrétní spotřebitelskou šarži s konkrétní šarží lihu i s chemickým rozborem,“ řekl Petr Nečas.

Lihoviny, které se kvůli mimořádnému opatření Ministerstva zdravotnictví nesmí prodávat, budou muset projít stejným procesem jako v případě nového výrobku, včetně identifikace celého distribučního řetězce a nového kolku.

Prodej lihovin může podléhat koncesi

Vláda podle premiéra vypracuje legislativní návrhy, které budou obsahovat zavedení moderních kolků s ochrannými prvky. „Nákup kolku bude prováděn za celou úhradu spotřební daně nebo alespoň její části,“ řekl předseda vlády. Dalším návrhem je elektronizace celého systému sledování lihovin, kdy bude možné elektronicky zjistit celou cestu od výrobce lihu až po konečného spotřebitele.

Součástí návrhu by bylo také zavedení koncesí pro prodej lihovin. „Koncese by byla nároková při splnění daných podmínek a nebyl by vytvořen prostor pro případné koruptivní jednání úředníků,“ dodal premiér.

Premiér: Veřejnost má znát odpověď, zda stát neselhal

Předseda vlády Petr Nečas chce také, aby veřejnost věděla, zda-li stát v kontrolách nelegálního alkoholu selhal či neselhal za posledních osm let. „Je nezbytná analýza činnosti finanční a celní správy. Chci, aby to byla odborná analýza, aby se nestala předmětem politických strkanic, protože tady jde o zdraví a životy občanů České republiky. Stejně tak budeme muset provést analýzu činnosti jednotlivých inspekčních a kontrolních orgánů,“ dodal premiér.