Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Ptali jste se premiéra Mirka Topolánka

Otázky a odpovědi

Stross, 20. 1. 2009, 14:02
Pane premiere, nebudu vam pokladat zadnou otazku, jen chci podekovat, ze v tak slozite povolebni situaci, kdy volby dopadly skoro patove, jste nasli zpusob, jak dostat z vlady pana Cunka. At je pravda kdekoli, cela pravice a vlada tim velice utrpela, coz vite sami nejlepe. Ve volbach do kraju, napr. v Usteckem kraji levice neposilila, nicmene vyhrala drtive volby - pravicovi volici zustali doma, nechteli volit. Proto se dnes muze pan Paroubek chovat jako majitel CSSD nikoli jako jeji predseda. Verim, ze timto tezkym krokem a castecnou obmenou vlady se verejnost probere a zarazi silici levici. Fandim reformam, ikdyz me (nas) to bude neco stat!
zodpovězeno, 20. 1. 2009, 16:38
Děkuji vám za to, že mi nekladete otázky, je to pro mě v posledních týdnech velmi osvěžující. Proto také nebudu odpovídat na otázku, která byla nevyslovena, pouze naznačena. Jsem rád, že už je znovu povoleno naznačovat. Děkuji za podporu, reformy jsou mimo jiné i receptem na řešení ekonomických problémů současnosti. Děkuji za všechny dotazy, i ty nevyslovené, těším se příště.
Lenka Cíglerová, 20. 1. 2009, 13:52
Dobrý den pane premiére. Snažíte se nějak systematicky přesvědčovat poslance a senátory za ODS, aby při příštích hlasováních podpořili Lisabonskou smlouvu?
zodpovězeno, 20. 1. 2009, 16:32
Jsem zastánce osobního příkladu, já sám jsem prohlásil, že budu hlasovat pro Lisabonskou smlouvu, už proto, že jsem ji sám podepsal. Co se týká mých kolegů, beru to jako jejich ústavní právo a ústavní povinnost. V žádném případě nebudu v této věci osobně nikoho přesvědčovat. Nevěřím, že bych mohl být úspěšnější, kdybych takový nátlak činil.
Š. Fridrichová, 20. 1. 2009, 12:51
Dobrý den pane premiére, setkal jste se "v Evropě" s nějakou reakcí Vašich partnerů na dosavadní kroky naší opozice v době našeho předsednictví? Myslím například obstrukce s prodloužením našich vojenských misí, kritiku aktivit Vaší vlády v otázkách "Gas" a "Gaza" apod. Sledují Vaši evropští kolegové naše vnitropolitické dění nebo jim to je jedno?
zodpovězeno, 20. 1. 2009, 16:28
Já bych řekl, že větší pochynosti měly evropské země a jejich představitelé před zahájením předsednictví, než v jeho průběhu. Reakce mých kolegů v zahraničí, jak je vidět v tisku, je daleko pozitivnější, než reakce mých domácích rivalů. V Evropě znají daleko lépe moji práci v Ukrajině, než domácí soupeři. Na hodnocení předsednictví je dost času, nicméně první tři týdny dokonale prověřily jak českou administrativu, organizační připravenost, tak schopnost akce.
pavla o., 20. 1. 2009, 14:03
Dobrý den, vážený pane premiére, jak vnímáte kauzu plastiky Entropa? Souhlasíte s tím, že dnes byla zakryta část zobrazující Bulharsko? A líbí se Vám dílo? Myslím, že jsme se neměli Evropě omlouvat, je to osobité dílo nádherně demonstrující českou povahu. Děkuji za odpovědi.
zodpovězeno, 20. 1. 2009, 16:23
Ano, my Češi jsme takoví. Děláme si velmi často legraci sami ze sebe, a potom úplně nechápeme, když se ostatním nelíbí, když si děláme legraci z nich. Celá kauza Entropa je zveličená. Mně na ní vadí to, že umělec podvedl zadavatele, že neplnil smlouvu a že tím pádem nedostane podle smlouvy náležitosti, včetně finančních. Omlouvat se určitě nemáme, omluvil se umělec. Pro mě je svoboda slova a svoboda uměleckého vyjádření daleko cennější, než případné problémy vzniklé zveřejněním tohoto díla. Nicméně rozumím tomu, že některé to mohlo urazit, a přestože nejsem autorem, tímto se jim omlouvám.
Daniel, 20. 1. 2009, 13:50
Pane Topolánku, přeji hodně úspěchů ve Vaší mimořádně náročné funkci. Popravdě si sám vůbec nedovedu představit, jak v těchto týdnech zvládáte všechny své pracovní povinnosti. Kolik hodin denně spíte? Máte vůbec čas na svou rodinu nebo na nějaký oddych, sportování apod.? Děkuji za odpověď.
zodpovězeno, 20. 1. 2009, 16:17
Můj den má pouze 24 hodin a noc. Z toho vyplývá, že nemohu pracovat více, než před tím. Z průměru 5 hodin denně se smrskl můj spánek na 4 hodiny denně. Domnívám se, že mé osobní problémy nikoho nezajímají. Všichni ode mě očekávájí 100% výkon a chyby se neodpouštějí. V sobotu o půl desáté jsme rozhodli o odletu do Egypta, ve 4 ráno v neděli začal pracovní den, skončil v pondělí ve 4:00. To je realita.
G.Horák, 20. 1. 2009, 13:04
Dobrý den pane premiére.Myslíte si,že pan Kalousek dokáže přesvědčit evropské ministry financí,aby krizi neřešili zvyšováním veřejných výdajů?Máme jako předsednická země možnost nějak ovlivňovat chování ostatních zemí?
zodpovězeno, 20. 1. 2009, 16:12
Předsednický stát tu diskuzi moderuje, přináší návrhy, hledá kompromisy, nemůže to sám rozhodnout. Jeho vliv je menší než velký, i když je větší než žádný. Mě uklidňuje to, že míra flexibility těch evropských návrhů dává i nám možnost chovat se dle hloubky evropských problémů. Kalouskův návrh nepochybně podpoří země liberálnější, proti bude jižní křídlo. Je třeba vědět, že Ecofin nemá rozhodující slovo, nakonec se bude rozhodovat v Evropské radě.
Vladimír Mann, 20. 1. 2009, 12:45
Dobrý den. Máte z Vašeho působení v čele Evropské rady nějaké nové poznatky o postoji Vašich evropských kolegů ke zbudování amerického radaru a raketové základny v České republice a v Polsku? Hovoříte s nimi na toto téma? Vyvíjí na Vás někdo tlak, abychom radar nepřijali/přijali?
zodpovězeno, 20. 1. 2009, 16:07
Už to, že ta smlouva je mezi ČR a USA naznačuje, že necítíme potřebu tuto bilaterální otázku komunikovat s ostatními zeměmi EU. Nevzpomínám si, že by kterákoliv ze 14 evropských zemí s námi fungování amerických základen na svém území konzultovaly. Nemám pocit, že by se nás Francouzi dotazovali, jestli smí mít jejich ponorky na palubách jaderné zbraně.
pavel šilhavý, 20. 1. 2009, 13:05
Dobrý den, souhlasíte s cenzurou Entropy?

Rozhovor ukončen.