Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Ptali jste se premiéra Mirka Topolánka

Otázky a odpovědi

Jiří Janka, 10. 2. 2009, 7:46
Dobrý den pane premiére, ve zprávě ČTK jsem četl, že "francouzský deník Le Monde uvedl, že Sarkozy ustoupil nátlaku českého premiéra Topolánka a přestal usilovat o přestěhování některých montážních linek do Francie". Skutečně jste v tomto směru na prezidenta Sarkozyho "vyvíjel nátlak"? Děkuji.
zodpovězeno, 10. 2. 2009, 10:58
Na rozdíl od Vás už nečtu tento typ novinových zpráv. Pravda je tam pouze omylem, informace náhodou. Pravdou je, že došlo k určité mediální přestřelce, kterou jsme si oba mohli odpustit. Pokládám francouzské výroky spíše jako signály pro domácí publikum. Ve skutečnosti by přesun takového podniku byl velmi komplikovaný a v řádu měsíců, možná i let nerealizovatelný. Pokud výsledkem naší přestřelky bude dohoda na neformálním summitu Evropské rady, který míním svolat, že nebudeme používat tento způsob mediální soutěže a zamezíme protekcionismu, splní tato přestřelka účel. Jsem velmi rád, že si nacházíte čas na vaše otázky, případně i na čtení odpovědí a doufám, že v této praxi budeme v tomto půlroku pokračovat.
Eva Klokočníková, 9. 2. 2009, 20:32
Pane premiére, chtěla bych se zeptat, co přinese české předsednictví v EU obyčejnému (běžnému) občanu České republiky. Stačí mi jedna zcela konkrétní věc. Díky.
zodpovězeno, 10. 2. 2009, 10:55
Každý člověk, který alespoň část svého života prožil v totalitě, musí být hrdý na události posledních dvaceti let - v roce 1989 svoboda, 1991 nezávislot (odchodem sovětských vojsk), v roce 1999 vstup do NATO, 2004 vstup do EU, v roce 2008 vstup do prostoru bez hranic a volného pohybu osob v Schengenu, a v roce 2009 faktické vedení EU. Když bych měl vyjádřit dvěma slovy to, co by měl český občan pociťovat, byla by to prestiž a hrdost. Co se týče konkrétních přínosů, teď v době ekonomické krize bude pro ČR bezesporu významným přínosem kongresová turistika, se kterou je spojeno naplnění hotelových kapacit, využívání služeb atd. Tohle bezesporu podpoří naši ekonomiku velmi konkrétně.
Ondra, 9. 2. 2009, 22:07
Pane premiére, až nakonec Lisabonskou smlouvu schválíme, co pak? Myslím, jaká další smlouva, jakým směrem se vydat? Mnoho lidí naznačuje, že to rozhodně není konečná, nýbrž nutné zlo, které je potřeba překonat a jít dál. Takže co dál? Evropská federace? A proč by zrovna české předsednictví nemohlo iniciovat budoucí reformní smlouvu, když z té Lisabonské evidentně moc nadšení nejsme?
zodpovězeno, 10. 2. 2009, 10:29
U drtivé většiny evropských zemí existuje velmi silná únava z institucionální diskuze v posledních čtyřech letech. Přestože se smlouvou vlastně není nikdo úplně spokojen a to z různých důvodů, nikdo se nechce v nejbližší dohledné době institucionálními otázkami zabývat. Představa, že bychom to byli my, kdo přinese nový koncept, je proto spíše směšná. Lisabonská smlouva ani náhodou neřeší základní otázky budoucího evropského projektu. Žádná skutečná diskuze o tomto projektu ještě nezačala. Diskuze o hranicích, limitech rozšiřování, diskuze o hloubce integrace, způsobu fungování, apod. Pro mě je Lisabonská smlouva určitý timeout v poločase. Nepredikuje další vývoj a snad přinutí všechny země k seriózní, dlouhodobé a vlastními zájmy nepoznamenané diskuzi. Pokud bychom měli pokračovat tempem Maastricht, Nice, Lisabon i nadále, tak ta příští smlouva pro nás může být velmi těžce přijatelná. Přesto respektuji rozhodnutí 27 hlav státu, včetně mé vlastní, tuto smlouvu podepsat a uvést v život.
Ondráš, 9. 2. 2009, 20:44
Vážený pane premiére, několikrát jste zmínil, že cituji: "Bez jádra se v příštích desetiletích neobejdeme,tím jsem si absolutně jist." Myslíte si, že se Vám podaří prosadit toto vaše přesvědčení, že "v EU musíme vsadit na jadernou energii, prostě proto, že nemáme jinou možnost" v rámci Českého předsednictví? Roztržka mezi panem prezidentem Klausem a šéfem evropských zelených Cohn-Benditem ale nasvědčuje spíše tomu, že Češi budou v EU vnímání skutečně jako "kacíři" (tak nás mj. označil jeden francouzský deník)... Mimochodem jsem taky spíše pro jádro než pro trávu... :) Přeji Vám hodně štěstí a mnoho úspěchů v novém roce a pevné nervy při leaderování v Evropské unii!
zodpovězeno, 10. 2. 2009, 10:22
Zkusme oddělit domácí diskuzi od diskuze evropské. My jsme jadernou velmocí a naše vnitřní diskuze je spíše o tom, zda-li navyšovat výrobu elektrické energie z jádra či nikoliv. Myslím, že v tomto smyslu jsme žádný čas neztratili. Tomu nasvědčuje i zahájení procese EIA na ministerstvu životního prostředí. Domnívám se, že v příštím funkčním období bude muset jakákoliv politická reprezentace rozhodnout o této záležitosti. V EU dochází k renesanci využívání jaderné energie, je to zcela zřetelné a v mnoha státech EU, které vyhlásily moratorium na další využívání jádra, probíhá velmi seriózní diskuze o změně tohoto postoje. To, že se nám podařilo prosadit pořádání jaderného fóra v gesci Evropské komise střídavě v Bratislavě a v Praze, je dokladem tohoto faktu. Evropští zelení se dostávají pod výrazný tlak reality spojené s omezeným využitím obnovitelných zdrojů a s rizikem spojeným s dodávkou plynu a ropy. Můj předpoklad je, že jádro dostane zelenou.
Martin Kantor, 9. 2. 2009, 19:56
Dobrý den pane premiére, jaká je aktuální situace ohledně možného příjezdu nového amerického prezidenta Baracka Obamy do Prahy. Plánujete nějaké konkrétní kroky jak toho docílit? A jaký by byl případný program návštěvy? Děkuji za odpověď.
zodpovězeno, 10. 2. 2009, 10:10
Americká administrativa účast na neformálním summitu EU seriózně zvažuje. Celý Obamův program začátkem dubna v Evropě je velmi náročný a bude klást nároky nejenom na logistiku, ale také na přepravní kapacity a celkovou efektivitu jeho evropské mise. Z Londýna ze summitu G20 se bude připravovat na summit ve Štrasburgu a je spíše praktickou otázkou zda-li bude celý evropský cirkus následně cestovat do Prahy. Jednáme o té věci, máme podporu, nicméně řešení musí zohledňovat výše zmíněné problémy. Pražský summit by se mohl týkat přípravy Kodaňského summitu, to znamená otázkám klimatu a energetiky, mohl by se týkat přípravy Washingtonského summitu EU - USA, mohl by se týkat jednání WTO, tedy po otázkách ekonomické krize a otázkách bezpečnostních, spíše otázkám energetickým a obchodním.
David Polák, 9. 2. 2009, 18:54
Dobrý den pane premiére, chtěl bych se Vás zeptat, jestli nevadí Českému předsednictví to jak se vyjadřuje a angažuje pořád francouzský prezident Nicolas Sarkozy??? Pokuď vím, tak Francouzské předsednictví skončilo 31.12.2008 (je mi jasné, že je to velké země, kterou zanjí na celém světě, ale měl by jen přece nechat České předsednictví na pokoji a nenarážet pořád na naši neschopnost.)Předem Vám děkuji za odpověď. S úctou a pozdravem David Polák (16 letý mladík, člen Mladých Konzervativců)
zodpovězeno, 10. 2. 2009, 10:02
Francouzské předsednictví sice skončilo 31. prosince, francouzský vliv, což je u tak velké země normální, stále trvá. Nicolas Sarkozy směřuje své proklamace spíše francouzskému publiku, než zbytku EU. Každý politik je zodpovědný především za tu zemi, kterou vede a pro kterou má mandát od voličů. To, že se francouzská média předhánějí v multiplikaci jeho výroků, svědčí spíše o mediální, případně politické kultuře ve Francii, nikoliv o skutečném stavu. Mandát vést EU máme my a budeme permanentně upozorňovat na vybočení jednotlivých evropských politiků ze společného rámce, z dohodnutých pravidel, z evropské pozice. Tak budeme činit, ať už se jedná o Nicolase Sarkozyho nebo o kohokoliv jiného. Toto je naše role.

Rozhovor ukončen.