Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Ptejte se předsedy Senátu ČR Sobotky

Otázky a odpovědi

Jitka, 24. 2. 2009, 9:25
Dobry den, rada bych se zeptala, co se pro Vas jako pro predsedu Senatu zmenilo v souvislosti s ceskym predsednictvim EU? Mate vice prace? Vice schuzek se zahranicnimi kolegy? A na cem konkretne treba spolupracuje nase snemovna ci senat se zahranicnimi parlamenty? Dekuji.
zodpovězeno, 24. 2. 2009, 10:42
Předsednictví ČR má i parlametní rozměr, který je poměrně rozsáhlý, ať už v ČR nebo v zahraničí. Došlo k dohodě s PS, že si jednotlivé akce rozdělíme, část bude pořádána v Senátu, část v PS, ale vždy chceme vystupovat jako jeden parlament. Samozřejmě se účastníme i jednání v Bruselu, což bylo minulý týden při zasedání EP, nebo tento týden v Paříži na zasedání předsedů parlamentů. Původní téma "Evropa bez bariér" jsme museli změnit v rámci vývoje situace s ohledem na finační krizi a počínající ekonomickou krizi. Kromě těchto oficiálních jednání pokračujeme ve standardní zahraniční politice, ať už je to setkání s prezidenty nebo ministry jiných vlád, kde hledáme možnost řešení bilaterálních i multilaterálních problémů. Intezita práce v Senátu se výrazně zvýšila v rámci předsednictví. Všem vám - ať už českým nebo zahraničním tazatelům děkuji za dotazy a věřte, že EU není pouze o Lisabonské smlouvě, ale je o solidaritě 27 států při řešení současných i budoucích problémů. Mějte krásný den.
J. Dosoudil, 24. 2. 2009, 9:23
Vážený pane Sobotko, máte obavy, že strany nově vzniklé před volbami do EP uberou hlasy Vaší ODS? Myslíte si, že euroskeptické strany jsou u nás potřebné? Děkuji.
zodpovězeno, 24. 2. 2009, 10:29
Založení každé politické strany je problém lidí, kteří ji zakládají. Mít však jako jediný program negativní stanovisko k EU mně připadá poněkud málo.
Šárka, 24. 2. 2009, 9:05
Parlament, ať už český nebo evropský má malou důvěru veřejnosti. Čím si to vysvětlujete?
zodpovězeno, 24. 2. 2009, 10:26
Otázka velmi dobrá, odpověď je však komplikovaná. Média často vnímají pouze negativní projevy jednotlivých poslanců a zapomínají psát o pozitivních názorech, a to je podle mého výsledný obraz pro veřejnost. Věřte, že kromě vulgárních politiků jsou i slušní politici, akorát se o nich tolik nepíše.
Jaromír, 24. 2. 2009, 9:03
Jsou v Lisabonské smlouvě, kterou podporujete záruky, český parlament nebude oslaben vůči evropskému?
zodpovězeno, 24. 2. 2009, 10:21
Vstupem do EU v roce 2004 jsme v referendu souhlasili s přenosem určitých pravomocí směrem do Bruselu, Lisabonská smlouva mění hlasovací poměry, a to samozřejmě pomáhá větším státům. Role národních parlamentů, pokud bude koordinovaná, může v některých okamžicích bránit některým excesům ze strany bruselského parlamentu.
Nikola Keclíková, 24. 2. 2009, 8:47
Dobrý den pane Sobotko. Osobně sice nejsem žádnou žhavou příznivkyní evropské integrace, ale na druhou stranu si myslím, že v dnešní době je poměrně jedno, jestli o našich zákonech/politikách/rozpočtech/daních apod. budou rozhodovat politici v Praze nebo v Bruselu. Nemyslím si, že když je někdo Čech, automaticky bude lepším zákonodárcem, než třeba Fin nebo Řek. Jaké jsou Vaše argumenty pro to, že je lepší ponechat více váhy členským státům, nežli centrální evropské administrativě? Myslíte si, že Evropský parlament funguje méně efektivně, nežli náš český parlament?
zodpovězeno, 24. 2. 2009, 10:15
V poslední části otázky jste si odpověděla, národní parlamenty jsou samozřejmě daleko blíže u problémů jednotlivých zemí, a na tom se shodujeme napříč všemi zeměmi. EP svého času nařídil, jak mají být zakřivené banány, a to je dle mého zcela mimo mé chápání. EP má řešit zásadní věci a většinu problémů nechat na národních parlamentech.
David Polák, 23. 2. 2009, 18:54
Vážený a milý pane předsedo Senátu PČR, chtěl bych se Vás zeptat, co říkáte návrhu předsedy PS PČR pana Miloslava Vlčka na jeho mírový plán pro Blízký východ? Dále bych se Vás chtěl zeptat, jestli si myslíte, že bude v novém Irském referendu přijata tzv. Lisabonská smlouva? A jestli někteří senátoři PČR, buď už z ODS nebo z jiné politické strany, nepodají další návrh k Ústavnímu soudu ČR? Předem Vám děkuji, že jste si vybral moje otázky a za jejich odpovědi. S úctou a pozdravem David Polák (16 mladík, člen Mladých Konezravtivců)
zodpovězeno, 24. 2. 2009, 10:11
Návrh předsedy PS PČR M. Vlčka znám, nepřipadá mi však realistický. Řešení problému v Gaze vyžaduje celosvětovou spolupráci od USA, EU, arabských i afrických států a Ruska. Věštit z křišťálové koule neumím, takže výsledek referenda v Irsku si nedovoluji odhadnout. Další stížnost k Ústavnímu soudu je podle mého zbytečná. Ústavní soud už jednou řekl svůj názor.
petr, 23. 2. 2009, 18:30
Jaké garance vyžadují senátoři ODS,aby vůbec začali jednat o ratifikaci Lisabonské smlouvy?
zodpovězeno, 24. 2. 2009, 10:05
O ratifikaci Lisabonské smlouvy jsme jednali již na podzim, jednání bylo přerušeno vzhledem k nutnosti změnit jednací řády obou komor. Pokud bude splněna tato podmínka, budeme v ratifikačním procesu pokračovat. Ratifikační proces nebyl ukončen v Německu, Polsku a samozřejmě i v Irsku, takže času máme dost.
katka, 23. 2. 2009, 18:14
Dobrý den! Myslíte si, že Lisabonská smlouva projde Senátem Parlamentu ČR? Pro co vy osobně budete hlasovat a proč? Díky za odpověď!
zodpovězeno, 24. 2. 2009, 10:01
Předpokládám, že po přijetí jednacích řádů Senátu a Poslanecké sněmovny, které umožňují takzvaný vázaný mandát vládě, budeme v Senátu pokračovat v jednání o Lisabonu. Výsledek předem nevím, ale předpokládám, že po splnění této podmínky, bude kladný. Užil jsem si ve svém životě 40 let totality a EU má přes všechny mé výhrady jasné záruky demokracie.

Rozhovor ukončen.