Aktuálně

17. 5. 2014 16:05

Projev premiéra Sobotky k 550. výročí mírového projektu Jiřího z Poděbrad

Předsedy vlády ČR Bohuslav Sobotka v sobotu 17. května 2014 při vzpomínkových slavnostech k 550. výročí mírového projektu Jiřího z Poděbrad.
Předsedy vlády ČR Bohuslav Sobotka v sobotu 17. května 2014 při vzpomínkových slavnostech k 550. výročí mírového projektu Jiřího z Poděbrad.
Projev předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky v sobotu 17. května 2014 při vzpomínkových slavnostech k 550. výročí mírového projektu Jiřího z Poděbrad.

Dobrý den, Vážení hosté, dámy a pánové,

dovolte mi, abych Vás pozdravil a abych také poděkoval za pozvání na oslavu 550. výročí mírové mise krále Jiřího z Poděbrad.

Já doufám, že tady v Poděbradech brzy zase pršet přestane, ale nedá mi to, abych nevěnoval hold svého vystoupení vzpomínce na ty, kdo právě v těchto dnech, hodinách zápasí s dopady povodní, chtěl bych vzpomenout například lidi v Srbsku nebo na Slovensku. Já myslím, že je důležité, abychom si na ně vzpomněli, a pevně věřím, že jim naše země vyjádří potřebnou solidaritu a že jim poskytne možnou pomoc.

Poděbrady si dnes připomínají mírovou misi, kterou zorganizoval český král Jiří z Poděbrad. Toutou misí se pokusil vytvořit spojenectví evropských panovníků na rovnoprávné úrovni jednotlivých zemí, pokusil se prosadit v tehdejší středověké Evropě myšlenku rovnocenné mírové spolupráce jednotlivých zemí. To bylo tehdy něco nebývalého, bylo to něco, s čím předběhl dobu.

Tato jeho myšlenka tehdy na konci 15. století nebyla pochopena, tento mírový plán se nepodařilo realizovat a Evropa se opět následující století ponořila do řady krutých válek.

Nepochybně máme velké štěstí, že žijeme v době, kdy se myšlenky Jiřího z Poděbrad v praxi realizovaly právě na půdě Evropské unie, v době evropského sjednocení evropské integrace. Ta evropská integrace je v posledních desítkách let to nejlepší pojistkou proti tomu, aby se války a ozbrojené konflikty mezi evropskými státy opakovaly.

Já bych chtěl poděkovat městu Poděbrady za to, že si připomíná mírovou iniciativu krále Jiřího z Poděbrad. Myslím si, že je důležité uvědomit si, že vlastně celé státnické působení Jiřího z Poděbrad bylo vlastně jednou velkou mírovou misí uprostřed rozdělené země.

Jiří z Poděbrad vyrůstal uprostřed husitských válek, velmi brzy přišel o své rodiče, v době, kdy získal politický vliv, byl zvolen českým králem, byl králem země, která byla velmi poničena válkami, byl králem země, která byla nábožensky rozdělena mezi katolíky a husity, byl králem země, ve které panovala velká vzájemná nedůvěra mezi jednotlivými vrstvami společnosti.

Význam a velikost Jiřího z Poděbrad spočívá v tom, že se z touto neblahou situací tehdejších českých zemí nesmířil, rozhodl se, že českému království vrátí stabilitu, že mu vrátí prosperitu, že bude králem dvojího lidu, že se pokusí překonat náboženskou netoleranci a nesnášenlivost a vytvořit podmínky pro to, aby se České země vrátili zpět mezi tehdejší vyspělé evropské státy.

Bohužel okolnosti nedovolily Jiřímu z Poděbrad, aby tento svůj cíl zcela naplnil, ale v každém případě se mu podařilo dosáhnout výrazné změny k lepšímu a v době, kdy Jiří z Poděbrad umíral, tak české země byly v mnohem lepší situaci než v okamžiku, kdy byl jako král uveden na trůn.

Tak si myslím, že příklad Jiřího z Poděbrad, je i vhodným příkladem pro všechny současné představitele veřejného života, každý z nás v tuto chvíli má jakoukoliv veřejnou funkci, kde může usilovat o to, aby svoji obec, své město, stát předával v okamžiku, kdy v této veřejné funkci skončí v lepším stavu, než když ho přebíral.

Já pevně věřím, že se tento cíl podaří naplnit i české vládě. Před malou chvílí tady bylo odhaleno symbolických 28 srdcí, které reprezentují 28 členských států Evropské unie. Já jsem velmi rád, že v naší zemi vyrostla celá řada velkých Čechů, ale nebyli to jenom velcí Češi, ale byli to také velcí Evropané, kteří přispěli ke kultovnímu a hospodářskému rozvoji celého našeho kontinentu.

 Já jsem hrdý na to, že jedním z těchto velkých Čechů a velkých Evropanů byl i Jiří z Poděbrad.

Jsem velmi rád, že jsem tady dnes mohl zdůraznit jeho význam pro české dějiny.

Ještě jednou děkuji městu Poděbrady za pozvání a přeji pokud možno hezký zbytek dnešního dne. Já doufám, že ten déšť skutečně brzy skončí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie