Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

25. 3. 2014 18:17

Projev místopředsedy vlády ČR pro vědu, výzkum a inovace na Summitu o jaderné bezpečnosti

Vážený pane předsedající,

jménem své země, České republiky, bych rád poděkoval vládě Nizozemska za pohostinnost a vstřícnost při přípravě této dlouho očekávané akce.

Věnovali jsme co největší pozornost tématům, která jsou dnes projednávána. V mém shrnutí bych chtěl některá z nich vyzdvihnout.

Zaprvé, Česká republika vždy obhajovala omezení používání vysoce obohaceného uranu kvůli rizikům, která jsou s ním spojena. Abychom podpořili tento cíl, dokončili jsme proces přeměny našich výzkumných reaktorů z vysoce obohaceného na nízce obohacené palivo. Jsme velmi hrdí, že jsme se stali zemí bez vysoce obohaceného uranu a splnili tak svůj závazek daný na Summitu pro jadernou bezpečnost v roce 2012 v Soulu. Proces repatriace je velmi náročný a vyžaduje účinnou mezinárodní spolupráci a podporu těch, kdo jsou schopni a ochotni ji poskytnout. Česká republika je připravena nabídnout své know-how a vybavení těm, kdo se rozhodli zbavit se svého vysoce obohaceného uranu.

Zadruhé, co se týče tématu radioaktivních zdrojů, věříme, že nejdůležitějším nástrojem pro každou zemi je zřízení národního registru zdrojů záření. Víme, že v mnoha zemích je takový registr již realitou, avšak v některých zemích tyto informace stále ještě nejsou k dispozici. Odvážím se říci, že dozor nad zdroji záření je v mojí zemi na vysoké úrovni, a mohli bychom uvést, že všechny legislativní a regulatorní požadavky jsou v souladu se základními mezinárodními standardy a doporučeními.

Zatřetí, problém terorismu ohrožujícího bezpečnost informací o jaderných materiálech a zařízeních považujeme za vážnou hrozbu pro globální bezpečnost. Podpora silné bezpečnostní kultury v oblasti informační bezpečnosti je zřejmě přesně tím, co dnešní doba vyžaduje. Podle mého názoru je oblastí, která představuje největší výzvu z hlediska mezinárodní bezpečnosti, věda. Rád bych navrhnul, aby se jedním z klíčových cílů tohoto fóra stalo určení potenciálně rizikových situací v této oblasti a snaha identifikovat správné reakce tak, aby mohly být standardizovány.

Závěrem bych rád uvedl, že ke splnění našeho společného cíle, kterým je posílení mezinárodní architektury v oblasti jaderné bezpečnosti v globálním měřítku, je třeba pokračovat v našem úsilí. Proto podporujeme myšlenku pokračování celého procesu, a to i po summitu ve Washingtonu v roce 2016.

Děkuji Vám, pane předsedající.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie