Vláda pokračuje v boji s korupcí v České republice

Publikováno: 10. 6. 2014 , Autor: Iveta Korbelová

Korupce je jedním ze závažných problémů české společnosti. Z tohoto důvodu je „nesmlouvavý boj proti všem formám korupce“ považován za jednu z vládních priorit, formulovanou v Programovém prohlášení vlády. Programové prohlášení, resp. programová část Koaliční smlouvy, budiž základem série konkrétních opatření, které současná vláda hodlá v boji s korupcí učinit.

Na rozdíl od předchozích vlád, které si boj s korupcí rovněž vytýčily za jeden ze základních cílů své činnosti, nepůjde současná vláda cestou rozsáhlých strategií. Ačkoliv jsou z hlediska popisu jednotlivých korupčních rizik zmíněné strategie inspirativní, formulace mnohých úkolů a zejména celková realizace těchto strategií nepřinesla do české společnosti kýžený efekt snížení korupčního prostředí. Z důvodu jejich neefektivity a přílišného formalismu boje s korupcí předchozích vládních garnitur vyjadřuje současná vláda jasnou diskontinuitu s tímto postupem.

Namísto komplikovaných antikorupčních strategií bude současná vláda vytvářet jednoduché a stručné Akční plány pro boj s korupcí. Vedle již formulovaných závazků vůči občanům, vyplývajících ze základních programových dokumentů koalice, budou Akční plány obsahovat rovněž doporučení mezinárodních organizací a Evropské komise v oblasti boje s korupcí, kterými je Česká republika vázána. Těžiště vládního boje s korupcí bude spočívat zejména v jejím předcházení a v legislativě, tedy v oblastech, kde je vhodný koordinační a nadresortní přístup vlády jako celku.

Dokumenty ke stažení

Usnesení vlády ze dne 4. června 2014 č. 418 pdf 59kB
Základní směry boje s korupcí na vládní úrovni pdf 299kB

Související články

Nahoru Mapa stránek Sdílet: