Aktuálně

25. 6. 2014 14:44

Státní tajemník přijal delegaci gruzínského parlamentu

Delegace gruzínského parlamentu v čele s předsedou výboru Tedem Japaridzem a velvyslancem Zaalem Gogsadzem.
Delegace gruzínského parlamentu v čele s předsedou výboru Tedem Japaridzem a velvyslancem Zaalem Gogsadzem.
Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza přijal v pátek 20. června delegaci Výboru pro zahraniční vztahy Parlamentu Gruzie, vedenou předsedou výboru Tedem Japaridzem.

V úvodu setkání předseda Japaridze poděkoval za rozvoj bilaterálních vztahů a zejména za podporu České republiky při návratu Gruzie zpátky do Evropy, do transatlantických struktur. Gruzii čeká hodně práce a dlouhá cesta, a protože nechce opakovat chyby minulosti, je vděčná za každou pomoc, uvedl předseda Japaridze.

Hlavními tématy diskuse byl podpis Asociační dohody mezi EU a Gruzií, který se uskuteční 27. června v rámci Evropské rady v Bruselu. Česká a gruzínská strana dále řešily aktuální bezpečnostní situaci v Evropě, na Ukrajině, ale zejména v kavkazském regionu.

Státní tajemník gruzínskou stranu ubezpečil, že Gruzie je pro nás strategickým a spolehlivým demokratickým partnerem a že by mohla působit jako jedna ze spojovacích linek mezi východem a západem. Předseda Japaridze Tomáše Prouzu ujistil, že Gruzie chce být prostředníkem mezi Evropou a Asií. Závěrem se obě strany shodly na pokračování v pravidelných konzultacích na vládní a parlamentní úrovni.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie