Aktuálně

4. 2. 2009 10:05

Ze zasedání ECOFIN - 8. prosince 2008. Otázka snížení DPH

Ministerstvo financí ČR zveřejnilo (3. února 2009) materiál ze zasedání ECOFIN, ze kterého vyplývá jaké kroky chce EU učinit mimo jiné v oblasti zmírnění dopadů finanční krize.

Rada ECOFIN se schází ve složení ministrů financí a hospodářství (ECOFIN). Česká delegace byla na prosincovém zasedání vedena náměstkem ministra financí Tomášem Zídkem.
 
Rada odsouhlasila tzv. položky „A“, to jsou body, u kterých bylo dosaženo konsensu na nižších úrovních jednání. Mezi tyto schválené položky, patřily z oblasti finančních služeb: Revize směrnice o kapitálové přiměřenosti (CRD), Směrnice o solventnostních požadavcích pro pojišťovny a zajišťovny (Solventnost II), Revize směrnice o kolektivním investování do převoditelných cenných papírů (UCITS) a schémata pojištění vkladů (deposit guarantee schemes). Z daňové oblasti pak byla schválena zpráva o DPH u finančních a pojišťovacích služeb a usnesení Rady ke koordinaci v přímých daních v oblasti daně při výstupu (exit taxation).
Některé delegace však považovaly za nutné učinit k některým bodům svá prohlášení, zejména k návrhu revize směrnice Solventnost II.

Dále ECOFIN připravoval podklady pro zasedání Evropské rady 11. – 12. prosince, kde vystoupil také ministr financí M. Kalousek. (Na tomto zasedání byl dohodnut plán na oživení evropského hospodářství)
Návrh příspěvku se zaměřoval na následující body:
Zajištění rychlé a koordinované implementace krátkodobých opatření reagujících na finanční krizi - dohoda mezi členskými státy (ČS) na oceňování státních záruk poskytovaných bankám a dosažení shody na revizi směrnice o systémech pojištění vkladů s Evropským parlamentem (EP) do konce roku.
Zlepšení transparentnosti na trzích – výzva Evropské komise (EK) a výboru CEBS k předložení zprávy o dosaženém pokroku do jara 2009.
Posílení obezřetnostních pravidel, rizikového a krizového řízení a evropského dohledového rámce.
Příspěvek ECOFINu do práce G20 tak, aby byla řádně zohledněna pozice EU k nové mezinárodní finanční architektuře.
Obsahem Evropského plánu hospodářské obnovy navrhovaném EK (dále jen Plán) je okamžitý rozpočtový impuls ve výši 200 mld. eur - 1,5% HDP EU (z toho 170 mld. - cca 1,2% HDP EU má tvořit rozpočtová expanze členských států a 30 mld. půjde od EIB a z unijních prostředků ) a prioritní opatření vycházející z Lisabonské strategie.

Jedním z dalších důležitých a očekávaných výsledků jednání byl bod týkající se daní – a jedna s z položek - snížení DPH. Cílem francouzského předsednictví (FR PRES) bylo dosáhnout přijetí obecného přístupu k návrhu ze 7. července 2008, který se zaměřuje na některé místně poskytované služby s vysokým podílem lidské práce (mj. restaurační služby a bytovou výstavbu), u nichž možnost aplikace snížené sazby DPH vyprší koncem roku 2010. EK ve svém plánu na oživení evropské ekonomiky uvádí, že Rada by tento dílčí legislativní návrh řešící služby s vysokým podílem lidské práce měla schválit do jarního summitu 2009.
V otázce snížených sazeb DPH nedospěly členské státy ke konsensu. FR PRES vyzvalo členské státy k odsouhlasení závěrů, na jejichž základě by byl stanoven mandát pro zavedení snížených sazeb u služeb s vysokým podílem lidské práce a restauračních služeb s tím, že zbylé části návrhu by byly projednávány dále za CZ PRES. Jelikož však s návrhem FR PRES nebyl vysloven jednomyslný souhlas, lze navržené závěry chápat jako závěry Předsednictví.

Text celé zprávy MFČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie