Aktuálně

15. 11. 2010 17:59

Česká republika podporuje rozšíření EU o Srbsko

Premiér Petr Nečas dnes přijal srbského premiéra Mirko Cvetkoviće.

Hlavním tématem první oficiální návštěvy srbského premiéra v České republice bylo rozšiřování Evropské unie.

„Česká vláda podporuje integrační úsilí Srbska, které podalo přihlášku do Evropské unie. Jsme velmi potěšeni, že Rada pro všeobecné záležitosti postoupila tuto přihlášku Evropské komisi, že bude odeslán příslušný dotazník, který povede k přijetí kandidátského statutu pro Srbsko,“ řekl po jednání novinářům český premiér a dodal, že je Česká republika připravena poskytnout Srbsku zkušenosti s přístupovými rozhovory při vyjednávání o vstupu do Evropské unie.

„Srbsko obdrží 24. listopadu oficiální dotazník Unie, který příští rok odevzdáme a na základě jeho vyhodnocení bychom se měli stát kandidátskou zemí EU,“ řekl srbský ministerský předseda.

Návštěva srbského premiéra má také významný ekonomický rozměr. Podle předsedy vlády Petra Nečase chce Česká republika prohloubit spolupráci se Srbskem v oblasti podnikání, ekonomiky, energetiky, dopravní infrastruktury, ale také životního prostředí. Proto se v úterý koná na Ministerstvu průmyslu a obchodu česko-srbské podnikatelské fórum, kde se obě země chtějí dohodnout na hlubší spolupráci v ekonomické oblasti.

„Mluvili jsme také o stanoviscích Srbska ve vztahu ke Kosovu a Metochii, kde jsme připraveni k takovému dialogu a chceme jej zahájit co nejdříve,“ řekl srbský premiér s tím, že pozval českého předsedu vlády k návštěvě Srbska.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie