Tiskové konference

15. 11. 2010 17:19

Tisková konference premiéra Petra Nečase a předsedy vlády Srbska Mirka Cvetkoviće, 15. listopadu 2010

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády ČR: Dámy a pánové, dobrý večer na tiskové konferenci po setkání českého předsedy vlády Petra Nečase s předsedou vlády Republiky Srbsko Mirko Cvetkovičem. Předseda vlády ČR má slovo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dnes se uskutečnila a uskutečňuje první oficiální návštěva srbského premiéra v ČR a já jsem velice rád, že jsem mohl pana premiéra tady v Praze přivítat. Já chci zdůraznit, že my velice chceme navázat na tradičně dobré česko-srbské vztahy, které jsou skutečně dlouhodobého charakteru. ČR i česká vláda jako taková podporuje integrační úsilí Srbska, které podalo přihlášku do EU. Jsme velmi potěšeni, že Rada pro všeobecné záležitosti postoupila tuto přihlášku Evropské komisi, že bude odeslán příslušný dotazník, který poté, co bude zpracován ze strany srbských úřadů, tak my pevně doufáme, že povede k přijetí kandidátského statutu pro Srbsko, což my bychom jednoznačně přivítali. Oblast bývalé Jugoslávie, Západního Balkánu, patří mezi tradiční oblasti, kde česká zahraniční politika vidí jednu ze svých priorit, a z tohoto pohledu my obrovským způsobem podporujeme, aby se tyto země postupně integrovaly do EU. Současná návštěva pana srbského premiéra má také svůj velice významný ekonomický rozměr, my chceme prohloubit spolupráci v oblasti podnikání, oblasti ekonomiky. Pozitivně se rozvíjející vzájemná obchodní výměna, která tady je v posledních deseti letech, byla trošku narušena globální ekonomickou krizí v posledních dvou letech, kdy došlo k poklesu vzájemné obchodní výměny a my pevně doufáme, že hospodářské oživení v obou zemích opět povzbudí tuto vzájemnou ekonomickou výměnu. My také máme velký zájem na spolupráci se Srbskem v konkrétních ekonomických oblastech, v rozvoji dopravní infrastruktury. Tady bych chtěl říci, že se velmi pozitivně vyvíjí projekt modernizace železničního koridoru číslo 10, tedy trati mezi Myšem a Dmitrgradem, to znamená tahu směrem na bulharské hranice. Zde je silná účast českých firem a tento projet by se mohl stát velmi pozitivním příkladem a jakýmsi pilotním projektem úspěšného zapojení českého podnikatelského sektoru do modernizace dopravní infrastruktury a železnic v Srbsku. Chceme také na zítřejším Srbsko-českém podnikatelském fóru vytvořit předpoklady pro další zapojování českých firem do ekonomického rozvoje Srbska. Takže já vidím výsledky této návštěvy velmi pozitivně, je to návštěva, jejímž vyústěním je potvrzení vysoké míry podpory ČR srbskému integračnímu úsilí do EU a také potvrzení prohloubení vztahů v ekonomické oblasti a v čilejším a rozsáhlejším zapojení českých firem do ekonomického rozvoje Srbska a naopak. Pane předsedo, prosím.

Mirko Cvetkovic, předseda vlády Srbska: Vážené dámy a pánové, dnešní oficiální návštěva delegace Republiky Srbsko v ČR má ten význam, že se rozšíří a prohloubí bilaterální vztahy mezi dvěma zeměmi a v tomto kontextu jsme měli vyčerpávající rozhovory, které pokrývaly jak oblast politických vztahů, tak i ekonomickou oblast. Pokud jde o politické vztahy, společně jsme konstatovali, že na jedné straně vláda Srbska je proevropská a že dosáhla významných pokroků v rámci evropské integrace a že ČR v rámci toho byla jejím spolehlivým partnerem a že i nadále hodlá tento proces podporovat. Také jsme hovořili o vztazích a stanoviscích Srbska ve vztahu k dialogu o Kosovu, kde jsme se shodli přibližně na základním východisku a to, že jedině prostřednictvím dialogu je možno nalézt řešení, které by bylo oboustranně přijatelné a udržitelné. Na druhé straně, Srbsko je připraveno k takovému dialogu a je připraveno ten dialog zahájit co nejdříve. Pokud se jedná o vztahy v regionu Západního Balkánu, jehož společnou budoucnost představuje EU, my jsme projednávali otázky bilaterálních vztahů a já jsem zde vysvětlil naše přání dosáhnout dobré regionální spolupráce a uvedli jsme, co vše Srbsko udělalo pro to, aby se zklidnily a zlepšily všechny vztahy. Tedy, jedním slovem, pokud nahlížíme na politické vztahy, prakticky ČR podporuje Srbsko v jeho aspiracích ve vztahu k EU a taktéž jsme byli ujištěni, že tomu tak bude i v budoucnu. Samozřejmě jedna i druhá země je v období post-krizovém, to je období, kdy postupně a pomalu vystupujeme z krize, možná už statisticky jsme venku, ale přeci jen, musíme pracovat na zvýšení růstu dvou hospodářství a domníváme se, právě v tomto kontextu, že dobré politické vztahy by měly představovat určitý druh deštníku, který by napomáhal posilování ekonomických vztahů, a to jak v oblasti obchodu mezi dvěma zeměmi, tak i v oblasti investic z jedné země do druhé. V této souvislosti jsme přivítali konání zítřejšího podnikatelského fóra, to je fórum, kde podnikatelé z ČR a ze Srbska budou jednat a budou hledat oblasti svých zájmů a možnosti další spolupráce. My se tohoto fóra zúčastníme, budeme se snažit vysvětlit, jaká opatření jsme přijali, to já vysvětlím, a co je možné očekávat, pokud budou si přát spolupracovat s námi, podnikat v Srbsku. To je něco, co má mimořádný význam a my doufáme, že tyto vztahy budou v budoucnu stále lepší a lepší a že ekonomická spolupráce, obzvláště obchod, který se zastavil v důsledku té krize, že po krizi bude pokračovat ve svém růstu. Nakonec oficiálně jsem pozval vašeho pana premiéra, aby navštívil Srbsko. Děkuji vám.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády ČR: A nyní je prosto pro vaše otázky. Dvě české a dvě srbské. Prosím, Karel Rožánek, Česká televize.

ČT: Pane premiére, mluvili jste o podpoře ČR při vstupu Srbska ke kandidátským rozhovorům, mluvili jste o nějakých konkrétních projektech, v čem by Češi mohli Srbsku pomoci, v čem co umíme, co bychom je mohli naučit? Nebo je to jen symbolická podpora? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Je to samozřejmě tradiční spojenectví, ale na druhé straně tady při tom jednání jednoznačně zazněla i nabídka z naší strany poskytnout veškeré naše zkušenosti, které máme z mnohaletých přístupových rozhovorů, při našem vyjednávání o vstupu do EU a tady bych chtěl připomenout, že vyjednávat se začalo v roce 1997 a do EU jsme vstoupili v roce 2004. Takže jsme šest let v EU a máme i zkušenosti s fungováním uvnitř EU, čili tyto zkušenosti české státní správy z přístupových hovorů i fungování uvnitř EU jsou plně k dispozici našim srbským partnerům, včetně možností stáží, výměny informací, předávání know-how, včetně tedy prvků jako je čerpání evropských fondů, protože kandidátským zemím je umožněno z určitých finančních prostředků čerpat ještě před vstupem do EU. To vše je srbské straně k dispozici. Celé české know-how o vyjednávání a integraci do EU jsme připraveni poskytnout srbské straně.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády ČR: Tak, ještě pan premiér.

Mirko Cvetkovic, předseda vlády Srbska: Tedy, Srbsko 24. tohoto měsíce obdrží oficiální dotazník, aby na jeho základě potom bylo přijato stanovisko, zda získáme status kandidáta. Tato otázka byla předmětem našeho jednání. Jak jste slyšeli, ČR nabídla Srbsku dobré služby, a to jak v době vyplňování tohoto dotazníku, tak obecně ve spojitosti s touto naší cestou. Já za to děkuji a současně bych chtěl zdůraznit, že v rámci naší delegace, která přicestovala, je i paní Milica Delevic, která je ředitelkou kanceláře pro evropskou integraci u nás, a právě ona zde o tom bude jednat a my přijmeme tuto nabídku, využijeme tuto příležitost, abychom navázali kontakty na této úrovni a abychom efektivně mohli tyto zkušenosti využít při vyplnění dotazníku.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády ČR: Vidím agenturu Reuters.

Reuters: Dobrý den, na pana Cvetkoviče dotaz. Součástí přibližování Srbska a EU je spolupráce s Mezinárodním válečným tribunálem, jehož hlavní vyšetřovatel dnes v Bělehradě řekl, že Srbsko by mohlo zlepšit, že má ještě jisté rezervy ve spolupráci s tribunálem, chtěl bych požádat o reakci. Děkuji.

Mirko Cvetkovic, předseda vlády Srbska: Dříve, než jsem přicestoval do ČR, dnes ráno jsem hovořil s panem Rovenadsem a byl to rozhovor, kde jsme projednávali všechny otevřené otázky spolupráce a při té příležitosti bylo konstatováno, že spolupráce samozřejmě je dobrá, ale existují také určité otevřené otázky. Nezískal jsem ten dojem, že jeho zpráva bude negativní nebo převážně negativní. Já se domnívám, že ta zpráva bude vyrovnaná, vybalancovaná a že uvede to, co se objektivně odehrálo mezi tou zprávou z června a prosince a domnívám se, že tam bude konstatováno, že Srbsko vynakládá značné úsilí a činí vše, co je v jeho silách, aby tuto otázku vyřešilo. Zůstává otevřený výsledek tohoto úsilí. My bychom si však přáli, aby ten výsledek byl pozitivní, ale tak, jak bude, tak to bude. Ale určitě maximálně se snažíme, domníváme se, že spolupráce s Haagem je klíčovou otázkou, je to jeden z klíčových prvků, které si přejeme splnit na té své cestě. Zde není nic sporného. Já očekávám, že tato zpráva bude vyvážená, bude v prosinci a domnívám se, že ještě lepší bude v červnu, která bude následovat, protože my budeme postupovat podle doporučení tak, jak je dostaneme v prosincové zprávě.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády ČR: Prosím.

ČRo: Chtěl jsem se zeptat na konkrétní formu spolupráce, která se týká v ekonomické oblasti především a také stavby elektrárny Kolubarabe, v jakém je to stádiu? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Je to projekt, který normálně je zašťiťován společností, která má soukromo-právní charakter. My podporujeme veškeré projekty, které se týkají vzájemné ekonomické spolupráce, na druhou stranu se jedná o podnikatelský záměr a investor si vždy musí vyhodnotit, nakolik v dané ekonomické situaci je to pro něj výhodná investice nebo nikoliv. Do toho stát nezasahuje. Nicméně, obecně platí, že pokud se některý subjekt rozhodne k investici v Srbsku, tak má podporu české vlády, ale primárně je to vždy otázka podnikatelského rozhodnutí na základě podnikatelských kriterií a podnikatelských rizik a výhledu.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády ČR: Tak, poslední otázka. Prosím.

DPA: Otázka pro srbského premiéra, vy jste mluvil o dialogu s Kosovem a o tom, že by se mělo začít co nejdříve. Podle dnešních informací a zpráv z Kosova se nebude moci začít dříve než po těch prosincových volbách v Kosovu, co na to říkáte? Jak vidíte načasování zahájení toho dialogu?

Mirko Cvetkovic, předseda vlády Srbska: Srbská strana se na zahájení dialogu dívá tak, jak jsem to řekl. Přejeme si, aby tento dialog byl zahájen co nejdříve, přejeme si, aby byl zahájen, ale na dialog vždy musí být dvě strany a my nemůžeme udělat nic pro to, aby druhá strana byla připravena. Z našeho aspektu, my jsme připraveni a přejeme si také být v kontaktu s EU, s paní Ashton tak, aby byly využity ty dobré služby, které nám nabízejí právě proto, aby dialog byl zahájen.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme vám za pozornost a přejeme hezký zbytek dne. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Originál - Tisková konference premiéra Petra Nečase a předsedy vlády Srbska Mirka Cvetkoviće, 15. listopadu 2010

Tlumočené - Tisková konference premiéra Petra Nečase a předsedy vlády Srbska Mirka Cvetkoviće, 15. listopadu 2010

Související zprávy