Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 6. 2011 7:17

Český a britský premiér se setkají před jednáním Evropské rady

Premiér Petr Nečas se ve čtvrtek setká se svým britským protějškem Davidem Cameronem.

Předsedové vlád České republiky a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska mají během svého setkání jednat především o vzájemné spolupráci obou zemí v rámci nadcházejícího zasedání Evropské rady, které proběhne ve dnech 23. a 24. června v Bruselu. Pozornost bude zaměřena zejména na završení přístupových jednání s Chorvatskem.Český a britský premiér - ilustrační foto

Státníci budou před Evropskou radou hovořit také o problematice migrace a azylové politiky. Hlavní body jednání se v této záležitosti zaměří zejména na ochranu vnějších hranic a udržení schengenského systému.

V rámci zahraniční politiky se Petr Nečas a David Cameron budou věnovat také situaci v severní Africe a na Blízkém východě. Proberou přístup Evropské unie k projektu Východního partnerství či angažovanost obou zemí v Afghánistánu.

Jedním z důležitých témat, která na společné schůzce projednají předsedové vlád Česka a Velké Británie, bude také obnova hospodářského růstu a konkurenceschopnosti zemí sedmadvacítky.

Britský premiér David Cameron v rámci své návštěvy České republiky navštíví společně s premiérem Petrem Nečasem Fyzikální ústav Akademie věd ČR, kde jim bude představen připravovaný projekt ELI. Na vývoji tohoto nejintenzivnějšího laseru na světě spolupracují mimo jiné také britští vědci.

Předseda britské vlády zavítá do České republiky poprvé od roku 2006. David Cameron, který stojí zároveň v čele britské Konzervativní stany, je předsedou vládního kabinetu od května loňského roku, kdy ve funkci vystřídal Gordona Browna. Čtyřiačtyřicetiletý rodák z Londýna je ženatý a má tři děti. Vystudoval historii a žurnalistiku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie