Aktuálně

7. 12. 2012 17:11

ČR a Sasko prohlubují spolupráci

Premiér České republiky Petr Nečas se setkal s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Stanislawem Tillichem, který navštívil ČR u příležitosti 20. výročí podpisu Společného prohlášení o vzájemné spolupráci.

Premiér Petr Nečas na tiskovém brífinku připomněl, že s žádným evropským regionem nemá Česká republika tak intenzivní spolupráci jako je tomu právě se Saskem. Se svým saským protějškem jednali o propojení dopravních sítí a splavnosti Labe. Pozornost věnovali i školské problematice. „Vzhledem k průmyslovému charakteru České republiky považujeme za velmi inspirativní německý model tzv. duálního vzdělávání pro přípravu technických odborníků,“ prohlásil premiér Nečas. Ministerský předseda Tillich zase ocenil společné úsilí o vybudování vysokorychlostní železniční tratě Praha-Drážďany-Berlín.

Premiér České republiky Petr Nečas se setkal s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Stanislawem Tillichem, 7. prosince 2012

Saský premiér následně zamířil do Černínského paláce, kde hovořil s prvním místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem. Oba politici poté odjeli na německé velvyslanectví, kde ministr Schwarzenberg obdržel Saský řád za zásluhy.

Vyvrcholením návštěvy ministerského předsedy Saska v ČR bylo večerní slavnostní setkání v Lichtenštejnském paláci na oslavu 20 let spolupráce mezi ČR a Svobodným státem Sasko.

Spolupráce mnoha podob

Již dvacet let funguje česko-saská mezivládní pracovní skupina pro přeshraniční spolupráci. ČR se zároveň stala největším vývozcem do Saska. Obrat vzájemného obchodu se od roku 2003 takřka ztrojnásobil. Intenzitu vztahů mezi ČR a touto sousední německou spolkovou zemí dokládá i vysoká četnost setkání ústavních činitelů.

ČR a Sasko úspěšně kooperují v důležitých oblastech energetiky a dopravy. V lednu 2013 bude zprovozněn plynovod Gazela, který povede plyn z česko-saského pomezí do českého vnitrozemí a dále do Bavorska. Po obou stranách společné hranice se také nacházejí ložiska hnědého uhlí. V říjnu 2011 podepsali premiér Nečas a ministerský předseda Tillich prohlášení o společných záměrech, ve kterém je deklarován zájem obou stran o sdílení zkušeností s jeho efektivním a ekologickým využíváním.

Obdobně spolupracují obě země na celoevropsky významných dopravních projektech. K právě dokončovanému dálničnímu spojení Praha – Drážďany by v budoucnu měla přibýt ještě vysokorychlostní železnice.

Podporována je i spolupráce vědeckých institucí, například Technické univerzity v Drážďanech a ostravské Vysoké školy báňské.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie