Aktuálně

26. 6. 2012 14:59

Majitelé nemovitostí v těžebních oblastech budou více chráněni

Vyvlastňování kvůli těžbě uhlí nebude tak snadné. Práva vlastníků nemovitostí v těžebních oblastech se posílí na základě novely horního zákona, kterou dnes schválila vláda.

Místopředsedkyně Karolína Peake na tiskové konferenci po jednání vládyZměna pravidel přinese větší ochranu pro obyvatele a majitele pozemků, domů a jiných nemovitostí v oblastech těžby uhlí. Odstraní totiž možnost vyvlastňování a dalších omezení vlastnických práv majitelů nemovitostí a obcí poblíž těžby uhlí.

Malá novela horního zákona vypouští z horního zákona komunistické paragrafy umožňující vyvlastňován za účelem těžby,“ uvedla místopředsedkyně vlády Karolína Peake po dnešním jednání kabinetu.

Obyvatele oblastí s rozšířenou těžbou čeká snazší odškodnění

Cílem je pomoci těmto obyvatelům a obcím se domoci řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání v případě potřeby řešení střetu zájmů s těžebními organizacemi. Vláda preferuje řešení především formou vzájemné dohody.

Jedním z argumentů pro zrušení možnosti vyvlastnění nemovitostí za účelem rozšíření těžby uhlí je také to, že institutu vyvlastnění nebylo za posledních 20 let využito a ani těžební společnosti neprojevily zájem o jeho případné využití v budoucnu.

Zrušení možnosti vyvlastnění kvůli uhlí vyplývá z koaliční smlouvy. Další změny horní zákon ještě čekají. „Následovat by měla velká novela horního zákona, která celý proces vyvlastňování upraví novým způsobem“ dodala vicepremiérka Karolína Peake.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie