Aktuálně

13. 9. 2010 16:11

Nečas: Korupce zhoršuje ekonomiku, musíme ji potlačit

Předseda vlády představil vládní priority na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Podle premiéra je šest klíčových oblastí, ve kterých musí vláda zasáhnout, aby zlepšila podnikatelské prostředí, podmínky pro ekonomický růst a pracovní příležitosti. Jde o snižování byrokratizace a korupce, oblast trhu práce, reformu vědy, výzkumu, vývoje a inovací, reformu vzdělávání, daňovou oblast a oblast infrastruktury.

„V této zemi se cestou soustavných kroků, razantním způsobem, musí zúžit prostor pro korupci. To považuji za nesmírně důležité, protože korupce je bytostně protitržní a protipodnikatelský jev, protože nic tak nenarušuje trh jako je právě korupce. Proto je i ekonomickým zájmem, nejenom společenským a morálním, potlačit korupci a zúžit prostor pro korupční jednání,“ řekl průmyslníkům premiér.

V oblasti trhu práce má vláda v plánu motivovat lidi, aby si našli práci a vydělávali a nepobírali jen sociální dávky. „Musí to být motivující sociální systém vedoucí k aktivitě, nikoliv k pasivitě a k pohodlnému setrvání v sociálním systému. Klíčovou součástí těchto věcí je vybudování flexibilního trhu práce,“ dodal Nečas.

Premiér také poznamenal, že cesta stabilních veřejných financí nevede přes zvyšování složené daňové kvóty, ale přes snižování odvodů na sociálním pojištění. „Analýza odvodů i přímých daní jednoznačně ukazuje, že neplatí teze, že Česká republika je zemí, kde jsou daně nějakým způsobem podseknuty. Právě výše odvodů ukazují, že to tak není a že zvýšení této odvodové zátěže by bylo hrubou chybou a že musíme jít přesně opačným směrem. Chceme-li mít dlouhodobě stabilní veřejné finance, které budou i odolné vůči výkyvům ekonomického cyklu, musíme je zakládat primárně na nepřímých daních,“ řekl předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie