Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 5. 2012 14:37

Penze stále porostou, na rozdíl od jiných zemí

Rada seniorů předala vládě ve středu 30. května své požadavky. Zde je reakce na jejich výtky vůči politice vlády.

  1. Senioři trvají na valorizaci důchodů podle stávajícího zákona č.155/1995 Sb., o důchodovém pojištění
    Přechodné zpomalení valorizace důchodů je reakcí na komplikovanou ekonomickou situaci v celé Evropě. Vláda se tím snaží neprohlubovat zadlužování důchodového systému a vyhnout se jeho potenciální budoucí krizi. Je nutné zdůraznit, že penze stále porostou, na rozdíl od řady jiných zemí, kde stagnují nebo se snižují, v některých zemích dokonce o desítky procent.

  2. Senioři žádají vládu o dočasné odstranění zastropování příjmů průběžného penzijního systému do r. 2016
    Odstranění zastropování penzijního pojištění by šlo proti rozhodnutí Ústavního soudu. Ten požadoval prohloubení principu zásluhovosti při stanovení výše důchodů v návaznosti na výši příjmů, na což musela vláda reagovat i korekcemi průběžného důchodového systému.

  3. Senioři žádají vládu o odložení realizace tzv. II. pilíře penzijní reformy do r. 2016
    Důchodovou reformu vláda považuje za nezbytnou, protože vyplývá z demografického vývoje nejen u nás, ale v celé Evropě. Mělo o ní být rozhodnuto už dávno, každý další odklad by jen zhoršil situaci. Proto prosazujeme vícepilířový penzijní systém, který neohrozí výplatu důchodů těm, kdo je pobírají nyní nebo se individuálního penzijního spoření nezúčastní. Do důchodového systému se díky reformě dostane více peněz, čímž bude do budoucna zajištěna jeho vyšší finanční stabilita. Dobrovolné penzijní spoření zároveň znamená nabídku šance na vyšší důchody především pro mladší ročníky.

  4. Senioři žádají vládu a parlament o urychlené přijetí zákona o sociálním bydlení seniorů
    Sociální bydlení je sice v pravomoci samospráv, což ovšem neznamená, že se situací bydlení sociálně potřebných nebude vláda zabývat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie