Aktuálně

10. 5. 2012 17:23

Premiér ocenil aktivity Evropské komise na podporu růstu

Předseda vlády Petr Nečas dnes ocenil směřování Evropské komise k podpoře růstu zvyšováním konkurenceschopnosti. Uvedl to v reakci na prohlášení EK u příležitosti Dne Evropy.

Vlajka České republiky a Evropské unieVláda podle premiéra Petra Nečase vnímá pozitivně zejména důraz na podporu růstu, který Evropská komise vyjádřila ve svém úterním prohlášení. Zároveň odmítá, že by se fiskální disciplína a prorůstová agenda vzájemně vylučovaly. „Nastartování růstu nelze dosáhnout bez konsolidace veřejných financí a provedení úsporných opatření. Samotná úsporná opatření však nejsou dostačujícím krokem, ale pouze nezbytnou podmínkou,“ uvedl český premiér.

Evropská komise ve svém prohlášení poukazuje na skutečnost, že k opravdovému oživení evropských ekonomik je nutné skloubit fiskální konsolidaci a konvergenci s podporou stability a růstu. Proto je nezbytné urychlit realizaci prorůstových a stabilizačních opatření. V této souvislosti předkládá EK výčet strukturálních reforem a cílených investic zaměřených na prorůstové iniciativy a avizuje další kroky, které v této oblasti hodlá činit.

Aktivity a návrhy Evropské komise reflektují dopis na podporu růstu a dokončení vnitřního trhu

Předseda české vlády dnes také ocenil, že stávající aktivity a návrhy Evropské komise reflektují dopis na podporu růstu a dokončení vnitřního trhu, který hlavy států a vlád některých členských států včetně České republiky Evropské radě zaslaly letos v únoru.

Díky konkrétním návrhům předznamenal tento dopis změnu trendu, a to zejména v orientaci na prorůstová opatření po vybudování silného rámce pro fiskální disciplínu,“ uvedl premiér Petr Nečas, podle kterého ale může být tato změna účinná, jen pokud nebudou další opatření vnímána jako protichůdná, ale naopak komplementární vůči dosavadnímu úsilí o konsolidaci.

Vláda České republiky bude v této souvislosti podporovat takové návrhy, které umožní další rozvoj podnikání v Evropě a nepovedou k rozpočtově neodpovědnému chování,“ prohlásil český ministerský předseda.

Konkrétní opatření na podporu růstu a zaměstnanosti budou diskutována jak na neformálním jednání hlav států a vlád členských zemí Evropské unie 23. května v Bruselu, tak na řádné Evropské radě plánované na konec června 2012. Téma růstu, konkurenceschopnosti a dokončení jednotného vnitřního trhu EU bude rovněž jednou z otázek, kterými se bude zabývat červnový summit Visegrádské skupiny v Praze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie