Tiskové zprávy

10. 5. 2012 16:39

Premiér Petr Nečas: Oceňuji aktivity Evropské komise na podporu růstu

Rád bych v souvislosti se zveřejněným prohlášením Evropské komise u příležitosti Dne Evropy zaměřeným na otázky růstu a podpory pracovních míst vyjádřil svou podporu současným aktivitám Evropské komise, které směřují k podpoře růstu v rámci zvyšování konkurenceschopnosti.

Vláda České republiky vnímá pozitivně důraz na podporu růstu a současně odmítá pokládat fiskální disciplínu a prorůstovou agendu za vzájemně se vylučující tendence. Nastartování růstu nelze dosáhnout bez konsolidace veřejných financí a provedení úsporných opatření. Samotná úsporná opatření však nejsou dostačujícím krokem, ale pouze nezbytnou podmínkou. Tuto politiku hodlá česká vláda pod mým vedením naplňovat jak na národní úrovni, tak v rámci svého působení v Evropské unii.

Oceňuji také, že stávající aktivity a návrhy Evropské komise v mnohém reflektují obsah dopisu hlav států a vlád některých členských států včetně České republiky na podporu růstu a dokončení vnitřního trhu z letošního února. Díky konkrétním návrhům předznamenal tento dopis změnu trendu, a to zejména v orientaci na prorůstová opatření po vybudování silného rámce pro fiskální disciplínu. Tato změna však může být účinná pouze tehdy, nebudou-li další opatření vnímána jako protichůdná, ale naopak komplementární vůči dosavadnímu úsilí o konsolidaci. Konkrétní opatření na podporu růstu a zaměstnanosti budou diskutována jak na květnovém neformálním summitu Evropské unie, tak na řádné Evropské radě v červnu.

Vláda České republiky bude v této souvislosti podporovat takové návrhy, které umožní další rozvoj podnikání v Evropě a nepovedou k rozpočtově neodpovědnému chování. Vláda pod mým vedením podpoří podmínění prvků solidarity prováděním strukturálních reforem v národních ekonomikách členských států. Jedním z nich jsou například tzv. projektové dluhopisy.

V následujících týdnech bude zapotřebí propojit evropské prorůstové úsilí a opatření na národní úrovni a obě sféry se tak mohly vzájemně doplňovat.

Chceme být proto aktivním aktérem v nadcházejících diskusích. Neboť považuji tuto problematiku za velmi důležitou, plánuji projednat téma růstu, konkurenceschopnosti a dokončení jednotného vnitřního trhu EU také s partnery v rámci Visegrádské čtyřky na červnovém summitu v Praze.

Petr Nečas, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie