Aktuálně

26. 10. 2011 17:56

Premiér Petr Nečas se setká s americkým prezidentem Barackem Obamou

Jedním z cílů návštěvy českého premiéra ve Spojených státech je potvrzení tradičně dobrých vztahů mezi oběma zeměmi.

Premiéra Petra Nečase pozval na čtvrteční návštěvu do Bílého domu prezident Spojených států amerických Barack Obama. Mezi hlavní témata jednání budou patřit otázky budoucí spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými.

Trend směřování česko-amerických vztahů spatřuje diplomacie především ve třech oblastech. Obě země by se v budoucnu měly zaměřit zejména na oboustranně výhodnou hospodářskou spolupráci, která bude postavena na základech vzájemného ekonomického a obchodního dialogu a na konkrétních společných projektech v průmyslu, vědě a výzkumu, mimo jiné pak také v civilním využití jaderné energie.

Petr Nečas a Barack Obama projednají také spolupráci obou zemí ve strategicky významné bezpečnostně-vojenské oblasti. Toto téma pak souvisí s přípravou na nadcházející summit Severoatlantické aliance, který se uskuteční v květnu příštího roku v Chicagu.

Oba státníci pak prodiskutují také zájem na prohloubení dlouhodobé spolupráce v oblasti podpory demokracie, ochrany lidských práv a podpory dobrého vládnutí.

Vedle prezidenta Obamy se český ministerský předseda setká také s předsedou Zahraničního výboru Senátu Kongresu USA Johnem Kerrym, s předsedou Výboru pro ozbrojené síly Sněmovny reprezentantů Buckem McKeonem či s představiteli podnikatelského sektoru.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie