Očekáváné události

27. 10. 2011 3:00

AVÍZO: Premiér Petr Nečas navštíví Spojené státy americké

Předseda vlády ČR Petr Nečas odlétá ve středu 26. října na dvoudenní pracovní návštěvu Spojených států amerických.

Ve čtvrtek 27. října odpoledne se na pozvání americké strany v Bílém domě setká s prezidentem USA Barackem Obamou. Toto setkání bude příležitostí pro potvrzení dlouhodobě vynikajících vztahů mezi ČR a USA, ale i pro nastolení kursu česko-americké spolupráce v nadcházejícím období.

Česko-americké vztahy by se do budoucna měly rozvíjet ve třech hlavních oblastech. K nim patří jednak oboustranně výhodná hospodářská spolupráce, stojící na základech česko-amerického ekonomického a obchodního dialogu a na konkrétních společných projektech v průmyslu, vědě a výzkumu, mimo jiné zejména v civilním využití jaderné energie.

Nemenší význam v rámci vzájemných vztahů má rovněž úzká spolupráce ve strategicky významné bezpečnostně-vojenské oblasti, která také těsně souvisí s přípravou nadcházejícího summitu NATO v Chicagu v květnu 2012. Konečně pak Česká republika a USA hodlají dále prohloubit svoji tradiční spolupráci v oblasti podpory demokracie, ochrany lidských práv a podpory dobrého vládnutí.

Součástí delegace předsedy vlády bude také početný doprovod představitelů předních domácích společností. Své zástupce bude mít v delegaci například ČEZ, ŠKODA JS, INEKON, Vítkovice Heavy Machinery, LINET, Honeywell ČR nebo Česká zbrojovka.

Hlavní body programu

Čtvrtek 27. října

09:15 projev předsedy vlády ČR s názvem A Central European View of the Transatlantic Aliance na EU Washington Forum
11:00 setkání předsedy vlády ČR s předsedou Výboru pro ozbrojené síly Sněmovny reprezentantů Buckem McKeonem
13:30 setkání předsedy vlády ČR s předsedou Zahraničního výboru Senátu Johnem Kerrym
15:10 schůzka předsedy vlády s prezidentem Obamou

Pátek 28. října

09:00 pracovní snídaně předsedy vlády s představiteli podnikatelského sektoru
10:45 pietní akt položení věnce u sochy TGM

Doplňující informace

Ubytování

Předseda vlády ČR bude ubytován v oficiální rezidenci pro hosty prezidenta Spojených států Blair House.

Dar pro prezidenta B. Obamu

Sklo Moser se zlatým dekorem - luxusní dárková sada Splendid. Sada obsahuje 1 karafu a 6 skleniček na vodu. Značka Moser patří k jedněm z nejtradičnějších a nejvýznamnějších českých výrobců skla a porcelánu. Již 150 let se věnuje tradiční ruční výrobě luxusního skla. Křišťálové sklo Splendid patří mezi nejproslulejší moserovské nápojové a interiérové soubory. Výrobky značky Moser vhodně reprezentují Českou republiku, proto byla tato sada zvolena jako dar pro prezidenta USA.

Odbor tiskový a styku s veřejností Úřadu vlády ČR
Oddělení tiskové
e-mail: tiskovy.odbor@vlada.cz
telefon: 22400 2058/2059/2376/2596/2052
www.vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X