Aktuálně

11. 4. 2011 15:17

Premiér předal rezignace tří ministrů do rukou prezidenta

Ministr dopravy Vít Bárta, ministr vnitra Radek John a ministr školství Josef Dobeš mají odejít z vlády.

Předseda vlády Petr Nečas dnes v odpoledních hodinách předal do rukou prezidenta republiky Václava Klause demisi ministra dopravy a návrh na odvolání ministrů vnitra a školství.

Předal jsem panu prezidentovi rezignaci pana ministra Bárty a návrhy předsedy vlády na odvolání pana Johna a pana Dobeše. Ústava říká, že v případě, kdy předseda vlády podá návrh na odvolání, tak prezident odvolá,“ řekl premiér Petr Nečas po odpoledním jednání s prezidentem.

S panem prezidentem se předseda vlády bavil i o širším záběru, jak řešit nastalou politickou situaci. „Samozřejmě jsme probírali i některá další jména, na druhou stranu nevidím teď důvod, proč cokoliv z toho blíže specifikovat,“ dodal premiér s tím, že jednoznačně chce pokračovat v koaličním projektu ODS, TOP 09 a VV.

Koaliční smlouva nebyla vypovězena žádnou z těchto tří koaličních stran a předpokládám, že všichni dají najevo především zodpovědnost vůči reformám než to, aby tady byly hrány nějaké politické hrátky,“ řekl Petr Nečas.

Podle premiéra bude nyní následovat několik jednání koaličních lídrů. „Buďme realisté, ta jednání poběží a podle mého názoru zvítězí-li odpovědnost vůči vládnímu programu, vůči této zemi nad nějakými politickými hrátkami, tak se dohodneme,“ dodal premiér.

Svou funkci k dispozici nabídl odpoledne také ministr obrany Alexandr Vondra.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie