Tiskové konference

8. 4. 2011 21:31

Brífink po jednání koaličních lídrů, 8. dubna 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, hezký večer, vítám vás na tiskové konferenci po dnešním jednání koaličních lídrů. Vítám zástupce ODS a strany TOP 09. O úvodní slovo prosím předsedu vlády a ODS Petra Nečase.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové. Dnes při svém odpoledním vystoupení před zástupci sdělovacích prostředků jsem řekl naprosto jednoznačně, že situace, která vznikla v posledních hodinách a dnech, otevírá znovu naprosto legitimně diskusi o tom, zda je možné nadále tolerovat propojení firmy ABL a dalších soukromých bezpečnostních agentur se státní správou nebo dokonce s ústavními funkcemi, že zrovna tak naprosto legitimně znovu otevírá diskusi, zda je možné, aby představitel Věcí veřejných nesl odpovědnost za chod resortu ministerstva vnitra. Musím říci, že jsem to takto řekl úmyslně, aby můj jednoznačný postoj jako předsedy vlády slyšeli koaliční partneři přímo při jednání u stolu, nikoliv prostřednictvím sdělovacích prostředků. Tento můj postoj je postojem předsedy vlády, nikoliv postojem předsedy Občanské demokratické strany, je takový, protože vzhledem k fungování této vlády považuji za nepřijatelné, aby lidé, kteří jsou spjati ať již přímo nebo nepřímo s firmou ABL či dalšími soukromými bezpečnostními službami, zastávali ve vládě, kde jsem jejím předsedou, pozice ať již ústavních činitelů nebo představitelů státní správy. Proto je pro mě naprosto jednoznačné, že tito lidé musejí odejít z těchto vysokých pozic a proto vedle předání rezignace pana ministra Bárty na pozici ministra dopravy, navrhnu panu prezidentovi i odchod pana ministra Johna a pana ministra Dobeše a samozřejmě v rámci resortů jednotlivých náměstků, kteří jsou spjati s těmito konkrétními záležitostmi. Považuji to za krok, který je ode mě jako od předsedy vlády nezbytný, jsem odhodlán ho prosadit a dostalo se mi k tomuto plné podpory nejenom mé Občanské demokratické strany, ale i strany TOP 09. Děkuji, pane předsedo.

Karel Schwarzenberg, první místopředseda vlády a ministr zahraničí: Ano, společně jsme se usnesli, že nemůžeme býti vládou protikorupční odpovědnosti a nadále sdílet vládu se stranou, která budí velké pochyby. Takže jsem velice rád, že pan premiér se ujal tohoto úkolu a půjde navrhnout panu prezidentovi odvolání řečených ministrů. My jsme proto, aby se udělal opravdu čistý stůl, i když říkám otevřeně, samozřejmě to bude pro zbývající koalici poněkud obtížné období, ale myslím, že čest české vlády má být zachována. Děkuji mnohokrát.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. Dámy a pánové, nyní je prostor pro několik otázek.

HN: Dobrý večer, mne by zajímalo, jaký je výsledek? Končí tato vláda? Protože VV, mluvil jsem s jejich zástupci před začátkem vaší tiskové konference, řekli mi, že je pro ně nepřijatelné, aby dál byli ve vládě, ve které nebudou páni ministři Dobeš a John. Vy teď i s těmi čtyřmi přeběhlíky máte 98 poslanců, o koho se hodláte ve sněmovně opřít? Jak ta vláda bude dále fungovat?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím, dovolíte-li, odpovědět. Já musím říci, že stále platí koaliční smlouva, nebyla vypovězena žádnou z koaličních stran. Já jsem toto své rozhodnutí oznámil dnes na K9. Je skutečností, že představitelé VV odešli z dnešního jednání, odešli nespokojeni, ano, to nepopírám. Na druhé straně neoznámili vystoupení z vládního koaličního projektu a já chci opravdu zdůraznit to, že tento můj názor má podporu zbývajících dvou koaličních stran.

Mediafax: Zeptám se, pane premiére, budete teď, byť jste sám řekl, že koaliční smlouva nadále platí, zkoušet vyjednávat s jednotlivými poslanci VV? Ať už současnými či bývalými?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Znovu opakuji, jednoznačně platí, že je tu koaliční smlouva. My jednáme se všemi, kdo jsou ochotni respektovat programové ustanovení. Nejdůležitější je přece program. To co konkrétně má vláda dělat. To přeci nestojí a nepadá s tím nebo oním ministrem. Je jich 14, představa, že pomíjíme program jenom kvůli tomu, že tam nebude Franta nebo Honza, tak je podle mého názoru politicky velmi těžko akceptovatelná. Tady jde o program. A ten my chceme prosazovat. Chceme se na něj soustředit. Ale z hlediska důvěryhodnosti vlády, z hlediska toho, že by tu vznikalo vážné podezření ze spjatosti s konkrétním podnikatelským záměrem, my toto riziko prostě odmítáme nést.

MfD: Dobrý večer, já bych se chtěla zeptat pana premiéra, jestli na tom jednání padlo, řekl jste, že páni ministři, které tam nechcete, jestli padlo, zda, které strany ty resorty, jestli se prohodí další ministerstva, či by zůstali VV?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já teď vůbec se nenechám zatáhnout do nějakých dalších rozebírání této věci. Na dnešní K9 vůbec nepadly. My řešíme konkrétní problém, kdy se evidentně ukazuje, že je neúnosné, aby vláda byla spojována s tím, že je to vlastně realizace konkrétního podnikatelského záměru spjatého s konkrétní bezpečností agenturou, která penetruje do státní správy a do ústavních funkcí. Jako předseda vlády odmítám nést spoluzodpovědnost za podobnou pověst vlády a to je teď klíčové.

Aktuálně.cz: Dobrý den, já se chci zeptat, protože ty vaše vystoupení si trošku protiřečily, jestli to bude vláda dvou stran, protože je tu ještě pan ministr Janovský, jestli se nepletu, jak to bude s ním?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já nevím, čí vystoupení máte na mysli. Jestli máte na mysli vystoupení představitelů ODS a TOP 09 a VV, tak pochopitelně, ty si protiřečí, protože dnešní jednání, na to má každý jiný názor a opakuji, platí koaliční smlouva. Nikdo ji nevypověděl, my ji respektujeme, to co považujeme za klíčové, je programová část smlouvy. O program nám jde a jde nám o pověst vlády a tady tvrdíme, že jakékoliv podezření, že je tady konkrétní podnikatelský záměr a my jsme jeho spolurealizátory, tak toto odmítáme nést. A odmítám to i já osobně.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, prostor pro poslední otázku. Štěpánka Martanová, Česká televize.

ČT: Dobrý večer, pane premiére, vy jste dnes v půl druhé na tiskové konferenci říkal, že budete dělat personální změny ve vládě na jaře. To je ono, nebo máme očekávat ještě nějakou jinou změnu? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem již řekl, že ty personální změny se odvíjejí od aktuálního vývoje. Já jsem avizoval tyto dva problémy, tedy propojení ABL se státní správou a také legitimitu diskuse o odpovědnosti VV za resort ministerstva vnitra. Současně ale platí, že i řada ministrů uspěla, řada uspěla méně, řada neuspěla. A i toto se do personálního složení vlády projeví. Dámy a pánové, děkujeme za pozornost. A přejeme hezký večer. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X