Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 3. 2015 9:52

Premiér Sobotka apeluje na důslednější boj proti daňovým únikům u lihu i sudového vína

Předseda vlády Bohuslav Sobotka chce v letošním roce zásadně zintenzivnit boj proti daňovým únikům u lihu i sudového vína. Formou dopisu o to v minulém týdnu požádal ministra financí Andreje Babiše.

Premiér zároveň využil čtvrtečního jednání na Úřadu vlády, které se věnovalo výsledkům práce specializovaného daňového a policejního týmu Kobra, a osobně požádal ministra financí a také ředitele celní a daňové správy o důslednější potírání daňových úniků v oblasti prodeje lihovin a sudového vína.

Předseda vlády požádal ministra financí Andreje Babiše o zpracování podrobné analýzy všech opatření Ministerstva financí, která již např. prostřednictvím celní i daňové správy ministerstvo učinilo nebo se chystá vykonat v návaznosti na odhalení, jež přinesla tzv. metanolová aféra a později i trestní proces s jejími aktéry.

Současně premiér požádal ministra financí, aby připravil návrhy opatření, která by mohla vést k modernizaci kolků i dalších nástrojů daňové a bezpečnostní evidence alkoholu tak, aby stát technologicky lépe čelil snahám o jejich padělání, o nelegální prodej a daňové úniky.

Ministerstvo financí by podle předsedy vlády mělo rovněž znovu zvážit, zda nezavést u kontrolních pásek na alkohol stejné pravidlo, jaké platí u tabákových výrobků, totiž že za vydaný kolek se platí státu předem. Z kontrolní pásky by se stala cenina, která už v sobě zahrnuje příslušnou spotřební daň. Toto opatření by mohlo účinněji zabránit okrádání státu prostřednictvím nejrůznějších podvodů s kontrolními páskami a následného neplacení spotřební daně.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie