Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

21. 10. 2015 9:53

24. - 25. října 2015: Premiér Sobotka navštíví Jordánsko, jednat bude s premiérem Ensúrem a navštíví i jeden z největších uprchlických táborů na světě

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštíví ve dnech 24. - 25. října 2015 Jordánské hášimovské království. Během návštěvy se premiér Sobotka v Ammánu sejde s předsedou vlády Abdalláhem Ensúrem a bude přijat také jordánským králem Abdalláhem II. Hlavními tématy jednání budou mimo jiné spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti, otázka migrace a související rozvojová a humanitární pomoc, a aktuální bezpečnostně politická situace v regionu.

Termín

24. -25. října 2015

Místo

Jordánsko

Program

14. října 2015

20.00 – setkání předsedy vlády ČR s krajanskou komunitou a studenty ze Sýrie
22.15 – jednání s českými velvyslanci působícími v Turecku, Sýrii a Libanonu

15. října 2015

10.30 – jednání předsedy vlády ČR s předsedou vlády Jordánska Abdullahem Ensourem
12.45 – přijetí předsedy vlády ČR králem Abdullahem II. bin Al-Husseinem
16.15 – návštěva uprchlického tábora Za’tarí


Na začátku své pracovní cesty, v sobotu 24. října, se v Ammánu premiér setká s českými velvyslanci působícími v Jordánsku, Turecku, Sýrii a Libanonu, tedy v zemích, které jsou v rámci regionu nejvíce zatíženy migrační krizí.

„Velvyslance, kteří působí v Turecku, Sýrii, Libanonu a Jordánsku jsem si mimořádně pozval ke společné diskusi nad uprchlickou krizí v regionu, vývojem situace v Sýrii a možnostmi Evropy pomoci při řešení současné situace. Projednat chci rovněž další důležité téma, a to postup boje proti tzv. Islámskému státu, ve kterém se Česká republika podílí vojenskou i finanční pomocí, “ uvedl předseda vlády Sobotka.

V rámci cesty do Jordánska premiér Sobotka navštíví uprchlický tábor Za’tarí, na jehož provoz a vybavení poskytla ČR materiální i finanční pomoc.

„Česká republika poskytla významné prostředky jak na humanitární pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku, tak na provoz tohoto tábora. Přímo na místě se chci přesvědčit, jak byly peníze využity, a zároveň vidět podmínky v jednom z největších uprchlických táborů. S pracovníky Charity České republiky a nevládních organizací chci diskutovat o jejich projektech, které zde realizují pro pomoc uprchlíkům. V Jordánsku se setkám také se zástupcem Ministerstva vnitra ČR, který se zabývá kritérii a výběrem vhodných uprchlíků, kteří by mohli být v rámci naší pomoci přesídleni do ČR,“ uvedl premiér Sobotka.

Na území Jordánska je po Turecku a Libanonu třetí nejvyšší počet uprchlíků ze Sýrie. Na humanitární pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku včetně uprchlického tábora Za'tarí a hostitelským komunitám vydala ČR v letech 2012–14 zhruba 30 mil. Kč. V roce 2015 pak ČR poskytla prostřednictvím Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) peněžní dar ve výši 45 mil. Kč právě na rozvoj infrastruktury v uprchlickém táboře Za'tarí.

Česká republika také opakovaně podpořila tento uprchlický tábor dodávkami obytných kontejnerů, zateplení stanů před zimou, dětského oblečení a obuvi či výstavbou dětského hřiště. Materiální pomoc byla poskytnuta také uprchlíkům žijícím v místních komunitách na severu země.

Premiér se v Jordánsku setká rovněž se zástupci syrských studentů, kteří budou v rámci vládního programu Nové elity pro Sýrii studovat na vysokých školách v ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X