Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 12. 2014 10:57

Premiér Sobotka se zúčastnil Francouzsko-českého ekonomického fóra

Premiér Sobotka se zúčastnil Francouzsko-českého ekonomického fóra, 9. prosince 2014.
Premiér Sobotka se zúčastnil Francouzsko-českého ekonomického fóra, 9. prosince 2014.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se v úterý 9. prosince 2014 zúčastnil plenárního jednání Francouzsko-českého ekonomického fóra v sídle Ministerstva zahraničních věcí. Jednání se zúčastnil také předseda vlády Francouzské republiky Manuel Valls, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ráno si oba premiéři společnou snídaní připomněli snídani bývalého prezidenta Francouzské republiky Françoise Mitterranda s Václavem Havlem a dalšími představiteli českého disentu, která se uskutečnila 9. prosince 1988. Předmětem jednání bylo především další prohloubení česko-francouzských vztahů.

Setkání na Velvyslanectví Francouzské republiky se zúčastnil také ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier nebo bývalý předseda Senátu Petr Pithart či bývalá první dáma Dagmar Havlová.


Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Francouzsko-českém ekonomickém fóru

Vážený pane předsedo Vallsi, vážené dámy, vážení pánové,

Je mi skutečně velkou ctí, že mohu společně s předsedou francouzské vlády panem Manuelem Vallsem vystoupit na Česko-francouzském ekonomickém fóru, které se koná při příležitosti oficiální návštěvy předsedy vlády Francouzské republiky tady u nás v České republice. Jsem velmi rád, že francouzského premiéra provází také delegace zástupců francouzských podniků. Chtěl bych také v úvodu poděkovat Svazu průmyslu a dopravy za organizaci tohoto fóra a Ministerstvu zahraničí za poskytnutí skutečně krásných a reprezentativních prostor Černínského paláce. Oficiální návštěva předsedy vlády Francouzské republiky pana Vallse v České republice je už třetí vzájemnou návštěvou na vysoké úrovni v letošním roce. Myslím, že to dokládá fakt, že rok 2014 se stal určitým zlomem v našich vzájemných bilaterálních vztazích a že v letošním roce kontakty, ať už mezi předsedy vlád nebo mezi prezidenty obou zemí, nabyly na mnohem větší intenzitě. Skoro se tomu ani nechce věřit, ale od poslední oficiální návštěvy předsedy francouzské vlády tady u nás v České republice uplynulo už šestnáct let a velmi si vážím toho, že v době, kdy jsem ve funkci předsedy vlády, mohu přijmout tady v České republice francouzského premiéra po tak dlouhé době.

Rád bych se vrátil k ekonomické dimenzi, kterou má toto setkání. Jsem velmi potěšen tím, že před sebou vidím velký počet zástupců francouzských a českých firem, což samozřejmě svědčí o tom, jak zásadní je ekonomická dimenze v našich vzájemných vztazích. Existuje zde nepochybně významný potenciál v oblasti investic a obchodu, mimo jiné i ve větším zapojování malých a středních podniků do projektů obchodní a ekonomické spolupráce nebo také ve vzájemné podpoře na předních trzích. Francie, jak už zaznělo, dnes představuje pro Českou republiku významného partnera, ať už z hlediska zahraničního obchodu nebo z hlediska přímých zahraničních investic. Řada francouzských firem je už dlouho přítomna na českém trhu. Jsou přirozeně známy, já je tady nebudu vyjmenovávat, protože v žádném případě nechci zmenšit význam i menších nebo méně viditelných hráčů na našem trhu. Chtěl bych ale zdůraznit, že v České republice vítáme další francouzské investory a že česká vláda věnuje velkou pozornost tomu, abychom vytvořili pro zahraniční investice příznivé prostředí. Jsem přesvědčen o tom, že Česká republika nabízí řadu komparativních výhod. Především je to vysoce stabilní makroekonomické prostředí a kvalifikovaná vzdělaná pracovní síla. Česká republika má nejenom silnou průmyslovou tradici a silnou průmyslovou přítomnost, ale má také kvalitní technické vzdělávání, a to jak na úrovni vysokých, tak na úrovni středních škol. Investice v České republice navíc umožňují obsloužit nejen domácí trh, ale díky strategické geografické poloze a rozvinuté dopravní síti nabízí dobrý přístup na trh celého regionu střední a východní Evropy.

Mezi témata dnešní konference, jak jsem si všiml, bude patřit energetika a investice do dopravní infrastruktury. Chci vás ujistit, že cílem české vlády je zjednodušit a zrychlit investice do dopravní infrastruktury a výstavbu v této oblasti, ať už jde o železniční nebo silniční dopravní infrastrukturu v zemi. Výstavba této infrastruktury a dokončení klíčových strategických spojení patří a bude patřit i mezi rozpočtové priority české vlády. Zaměřujeme se také z hlediska prorůstových investic a prorůstových reforem na to, abychom dále pozitivně měnili český vzdělávací systém a posílili jeho vazbu na potřeby na trhu práce v příštích letech. Pokud jde o přístup českých firem na francouzský trh s investicemi, jsme si vědomi toho, že je omezen pro mnoho objektivních důvodů, nicméně prostor pro uplatnění českých vývozců a investorů lze najít v celé řadě specifických mezer, které na francouzském trhu nepochybně existují. Platí to například pro oblast strojírenství v technologicky náročných oborech, technologie pro ochranu životního prostředí nebo subdodávky pro průmysl dopravy, kosmický a letecký průmysl a pro inovativní high-tech produkty pro klíčové sektory ekonomiky.

Dámy a pánové,

rád bych na tomto místě zdůraznil institut Česko-francouzského strategického partnerství. Partnerství mezi Českou republikou a Francií existuje už od roku 2008 a naším cílem je prohlubovat vzájemné vztahy na všech úrovních. Jsem rád, že se díky podpoře pana premiéra Vallse intenzivní spoluprací v posledních měsících letošního roku podařilo dokončit a připravit akční plán na léta 2014 – 2018 a že jsme měli možnost včera společně s panem premiérem tento akční plán podepsat. Nejde ale jen o podpis dokumentu, jde také o jeho naplňování a věřte mi, že vládě České republiky bude záležet na tom, abychom toto memorandum také naplnili. Právě v ekonomické oblasti se akční plán zaměřuje na aktivity spojené s vytvářením příznivého prostředí pro obchodní výměnu a investice, které jsou přirozeně důležité pro růst a zaměstnanost jak v České republice, tak ve Francii.

Další důležitou oblastí, která je také zahrnuta v akčním plánu, je posílení spolupráce v oblasti vědy a výzkumu, která je pro naši vládu zcela zásadním prvkem, pokud jde o budoucí konkurenceschopnost České republiky. Česká republika má vytvořeny objektivní podmínky i díky realizaci řady investic z prostředků Evropské unie do moderní vědecké infrastruktury, abychom vytvořili bázi pro spolupráci českých a francouzských vědeckých týmů. I v této oblasti se bude česká vláda snažit dosáhnout určité integrace, spolupráce a intenzivnější komunikace. Je tady otevřena i možnost financování s využitím evropských programů, jako je například Horizont 2020.

Nechci opomenout ani spolupráci v oblasti energetického sektoru, která patří k dalším tématům tohoto setkání. I energetika je součástí akčního plánu. Musím říci, že oceňujeme posílení energetického dialogu s Francií na politické úrovni a možnost spolupráce v rámci dvoustranné pracovní skupiny pro energetiku a výměnu zkušeností jak v jaderné energetice, tak i v oblasti obnovitelných zdrojů energie, kde má francouzská vláda přirozeně ambiciózní plány. Jsem velmi rád, že pokud jde o Francii, tak máme partnera, který rozumí požadavku České republiky na to, aby v rámci evropské energetické a klimatické politiky byla zachována svoboda energetického mixu pro jednotlivé členské země Evropské unie, a jsem také rád, že i Francie počítá v příštích letech s využitím jaderné energetiky podobně, jako s tím v aktualizované energetické koncepci počítá i Česká republika. Domnívám se, že spolupráce v oblasti jaderného výzkumu v oblasti jaderné energetiky je dalším logickým polem pro vzájemnou spolupráci. Česká vláda bude v příštích měsících projednávat strategický dokument, který zahrne podrobnosti dalšího rozvoje využití jaderné energetiky v České republice, a myslím si, že neprozradím žádné velké tajemství, že tento strategický dokument počítá s tím, že budeme chtít uchovat naše jaderné zdroje, budeme chtít uchovat podíl výroby z jádra a budeme chtít rozvíjet a modernizovat obě naše jaderné elektrárny, které v České republice máme.

Dámy a pánové, 

chtěl bych skutečně poděkovat za tuto příležitost, poděkovat za toto setkání a ještě jednou ocenit to, že pan premiér Valls přijel do České republiky, že dodržel slovo, které jsme si dali, když jsme se setkali poprvé. Jsem rád, že toto setkání nepochybně přispěje k posílení stavu mezi Českou republikou a Francií, a chtěl bych vyjádřit naději, že to přispěje také k posílení a větší dynamice naší hospodářské spolupráce. Děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie