Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 5. 2016 15:27

Premiér Sobotka se zúčastnil slavnostního shromáždění zástupců Univerzity Karlovy

Premiér Bohuslav Sobotka se 12. května 2016 v aule Karolina zúčastnil slavnostního shromáždění představitelů Univerzity Karlovy.
Premiér Bohuslav Sobotka se 12. května 2016 v aule Karolina zúčastnil slavnostního shromáždění představitelů Univerzity Karlovy.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 12. května 2016 v aule Karolina zúčastnil slavnostního shromáždění představitelů Univerzity Karlovy a evropských a světových univerzit u příležitosti 700. výročí narození Karla IV.

Karel IV. z českých zemí učinil centrum své politiky, protože byly na tehdejší politické mapě mocné a rozhodně ne malé. Na jeho úspěchu má značný podíl schopnost vládnout strategicky, schopnost plánovat a představovat si budoucnost o krok dál, než je dosažitelná během jednoho lidského života. Každá doba do historických postav promítá své představy. Pokud my, v době četných projevů krize našeho kontinentu, uvidíme v Karlovi IV. v prvé řadě Evropana, odneseme si do dnešních časů posilu i odpovědnost,“ uvedl ve svém projevu premiér Bohuslav Sobotka.

Účastníky slavnostního shromáždění pozdravil jménem zástupců evropských a světových univerzit rektor ženevské univerzity Yves Flückiger. Historik umění prof. Jiří Kuthan poukázal ve svém projevu na odkaz Karla IV. v historických kontextech a na jeho význam pro naši zemi a univerzitu.

Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult a je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie