Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 6. 2014 12:28

Premiéři V4 se na summitu setkají s předsedou Evropské komise

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 24. června 2014 zúčastní v Budapešti summitu předsedů vlád členských zemí Visegrádské skupiny.

S premiéry Polska, Maďarska a Slovenska bude předseda vlády B. Sobotka jednat o otázkách energetické bezpečnosti, spolupráci zemí V4 v oblasti dopravy a přípravě zasedání Evropské rady, které se uskuteční již koncem tohoto týdne. Zároveň dojde k předání předsednictví V4 Slovenské republice. Předsedové vlád zároveň na jednání přijmou deklaraci potvrzující zájem zemí V4 pokračovat v intenzivní spolupráci v oblasti obrany.

Summitu v Budapešti se zúčastní také předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Premiéři zemí Visegrádské skupiny s ním prodiskutují především problematiku čerpání kohezních fondů. V té souvislosti mají všechny země V4 zájem o co nejrychlejší čerpání těchto prostředků.

Pro Českou republiku je v oblasti kohezních fondů prioritou, aby Evropská komise nezdržovala čerpání zbytečnou byrokracií a aby bylo možné evropské fondy používat na financování všech cílů, na kterých se Evropská komise shodne.

Co se týče energetiky, Česká republika ji považuje za jednu z priorit, kterými je třeba se v současnosti intenzivně zabývat na všech úrovních, a to i s ohledem na mezinárodní situaci.

Visegradská spolupráce je pro Českou republiku přirozenou platformou pro diskusi o energetických otázkách. Klíčovými oblastmi, kam chce Česká republika směřovat svou pozornost, jsou dokončení evropského trhu s energií, včetně dobudování příslušné infrastruktury a zajištění financování pro energetické projekty, a diverzifikace zdrojových teritorií a transportních cest.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie