Aktuálně

6. 9. 2011 10:25

Rozpočet 2012: Plánovaný schodek o 30 miliard nižší než letos

Vláda projedná návrh zákona o státním rozpočtu ČR na příští rok.

Příjmy státního rozpočtu předpokládá návrh ve výši 1084 miliard korun, výdaje by měly dosáhnout 1189 miliard. Schodek státního rozpočtu pro příští rok má být podle návrhu 105 miliard korun. Deficit veřejných rozpočtů bude v příštím roce činit 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Plánovaný schodek je o třicet miliard nižší než deficit veřejných financí, se kterým stát hospodaří v letošním roce. Střednědobý výdajový rámec státního rozpočtu, který letos svým usnesením schválila Poslanecká sněmovna, tak zůstane dodržen.

Je to vládní návrh, za tím si vláda musí stát a neexistuje, aby se některý ministr nebo někteří ministři koaliční strany od toho rozpočtu odtáhli. Je to zásadní zákon, je to zákon roku, je to víc než jednotlivý, byť třeba důležitý reformní krok,“ řekl premiér Petr Nečas s tím, že si nedovede představit, že by tento zákon ministři nepodpořili.

Ministerstvo financí vycházelo při tvorbě dokumentu z návrhů rozpočtů kapitol státního rozpočtu, které rezortu správci kapitol předkládali do 10. srpna tohoto roku. Zároveň tvůrci materiálu zapracovali i následná jednání s představiteli kapitol.

Součástí předkládaného materiálu je i rozpočtová dokumentace včetně návrhu střednědobých výdajových rámců a návrh střednědobého výhledu státního rozpočtu na roky 2013 až 2014.

Vedle základních parametrů rozpočtu schválených vládním kabinetem na konci července obsahuje návrh nárůst na příjmové i výdajové stránce ve výši sto miliard korun. Důvodem je především zapojení dalších příjmů z Evropské unie či Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru.

Ministerstvo financí předpokládá, že návrh státního rozpočtu bude ještě upraven podle výsledků jednání vlády, a to včetně doladění vnitřní konzistence, vazeb a metodické správnosti rozpočtů kapitol a dalších příloh rozpočtové dokumentace.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie