Aktuálně

20. 7. 2011 17:50

Vláda schválila rozpočtové rámce: v příštím roce schodek nepřekročí 105 miliard

Vláda schválila základní obrysy státních rozpočtů na léta 2012 až 2014. V příštím roce by schodek měl činit maximálně 105 miliard korun.

Základní sazba daně z přidané hodnoty (DPH) bude v příštím roce ve dvou sazbách, a to ve výši 14 a 20 procent. Vláda se tak přiklonila k druhé z variant předkládaných ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vládou schválený návrh také počítá s tím, že v roce 2013 se sjednotí sazby DPH na 17,5 procenta. Návrh vychází z koaliční dohody, která stanovuje fiskální strategii ke snižovaní deficitu veřejných rozpočtů až do 2014.

Schodek rozpočtu by měl od příštího roku postupně klesat ze 4,6 procenta hrubého domácího produktu na 3,5 procenta, 2,9 procenta až na 1,9 procenta HDP v roce 2014, jak s tím počítá konvergenční plán vlády. Cílem je dosáhnout do konce roku 2016 vyrovnaných veřejných rozpočtů. „Už koaliční smlouva určuje naši fiskální strategii,“připomněl premiér Petr Nečas.

Rychlejší snížení deficitu neprošlo

Ministr financí předložil kabinetu dvě varianty návrhu rozpočtu. Ve variantě, ke které se vláda nakonec nepřiklonila, počítal s rychlejším snižováním schodku veřejných financí. Ten měl být v příštím roce ve výši pouhých 95 miliard korun. „Byli jsme připraveni přistoupit na ambicióznější návrh, který by nuloval stav důchodového účtu,“ řekl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas. Návrh by ale nepodpořili všichni členové koalice. „Vláda tak vychází z druhé varianty a schodek bude 105 miliard,“oznámil premiér.

Schválený návrh počítá s tím, že jednotlivá ministerstva budou muset uspořit 1,5 procenta svých provozních výdajů po odečtení mandatorních výdajů," upřesnil ministr Kalousek.Miroslav Kalousek - ilustrační foto

Do 10. srpna musí ministři předložit rozepsané výdaje svých rezortů ministerstvu financí. Do 25. srpna budou tyto výdaje projednávat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který musí k 30. srpnu předložit vládě finální návrh rozpočtu veřejných financí. Kabinet má poté čas se návrhem zabývat do konce září, poté jej musí předložit Poslanecké sněmovně.

Rozpočet na rok 2012 počítá s příjmy ve výši 985 miliard korun a výdaji 1090 miliard korun, informoval premiér Petr Nečas. "Celkové výdaje jsou nižší, než povoluje loni schválený výdajový rámec, jen o sedm miliard korun," uvedl ministr Kalousek.

Vláda podle ministra financí Kalouska předpokládá do roku 2013 stabilizaci relativní výše státního dluhu, který by měl mírně přesahovat čtyřicet procent HDP.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie