Aktuálně

19. 3. 2012 17:22

Třetině operačních programů v celé EU hrozí zastavení

Premiér Petr Nečas při čtvrtečních interpelacích ve sněmovně hovořil o nedávném varování Evropské komise a Evropského soudního dvora.

ilustrační obrázek - koruna a euro, penízeZ komise a soudního dvora přišel nedávno dopis, který hrozí pozastavením plateb v rámci systému operačních programů z evropských peněz. Komise Česku vytýká fungování auditního a kontrolního systému. „Tento špatně fungující auditní systém byl vymyšlen a certifikován na ministerstvu financí v letech 2005 a 2006,“ uvedl premiér Petr Nečas v Poslanecké sněmovně.

Zdědili jsme i velmi nepřehlednou strukturu 24 operačních programů,“ uvedl předseda vlády s tím, že jednou z příčin současného problému je mimo jiné také struktura těchto operačních programů. Důvodem je podle něj jejich složitost, zejména administrativní i z hlediska auditu.

V současnosti podle premiéra hrozí pozastavení plateb třetiny všech operačních programů v celé Evropské unii. Česko tak není výjimkou, upozornil předseda vlády. „Samozřejmě nikdo nezastírá, že je to vážný problém. Vláda se tím zabývá velmi pravidelně na každém svém zasedání,“ dodal premiér.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje opatření

Ministerstvo pro místní rozvoj již zhodnotilo realizaci všech operačních programů ve finanční oblasti,, věcně a podle řízení daného programu „Bylo identifikováno šest rizikových operačních programů a ministerstvo pro místní rozvoj připravuje vhodná opatření pro snížení rizik,“ uvedl předseda vlády před poslanci. Informaci o nejohroženějších programech chystá ministerstvo pro místní rozvoj v dokumentu, který má předložit vládě do konce května letošního roku.

Evropské fondy centrálně koordinuje Národní orgán pro koordinaci v rámci ministerstva pro místní rozvoj. Pravidelně analyzuje a vyhodnocuje údaje o čerpání jednotlivých operačních programů, jejich prioritních os a oblastí podpory. Hlídá také plnění stanovených podmínek čerpání. Úřad také zohledňuje dílčí rizika.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie