Aktuálně

22. 3. 2012 18:38

Premiér: Chystané kroky zlepší situaci čerpání peněz z EU

Předseda vlády Petr Nečas na čtvrtečním jednání ujistil zástupce Evropské komise, že česká vláda chystá nápravná opatření, která povedou k transparentnějšímu čerpání peněz z evropských fondů. Tématem byl i současný stav evropské kohezní politiky.

Nově má dojít k centralizaci kontrolního a auditního systému čerpání peněz ze strukturálních fondů, připomněl premiér na tiskové konferenci po společném jednání s komisaři Evropské komise Johannesem Hahnem a László Andorem. Právě tento systém je předmětem výtek ze strany Unie.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Od dubna letošního roku bude v platnosti rozsáhlá novela zákona o veřejných zakázkách, která zvýší transparentnost a efektivnost veřejných zakázek,“ uvedl jako důležitý krok pro dosažení větší transparentnosti český premiér. „Ministerstvo pro místní rozvoj ještě v dubnu vytvoří speciální metodický pokyn, který bude tuto věc řešit pro řídící program jednotlivých operačních programů,“ dodal premiér.

Evropská komise nedávno pohrozila Česku zastavením přísunu peněz z evropských fondů. Nejvíce kritizován byl právě způsob, jakým se provádí kontrola a audit čerpání evropských peněz v rámci operačních programů. „Budeme se ze všech sil snažit neuchylovat se k extrémním řešením,“ prohlásil László Andor, který zastává v Evropské komisi místo komisaře pro zaměstnanost a sociální věci.

EK si cení úsilí české vlády

Komisař Evropské komise pro regionální politiku Johannes Hahn snahu české vlády odstranit nedostatky ocenil. „Jsem plně přesvědčen, že Česká republika vyřeší tyto problémy, zvlášť, když premiér řekl, že bude vyvíjeno velké úsilí ze strany vlády,“ řekl po společném jednání. „Vidíme akční plán, který má na starost tyto nedostatky vyřešit,“ uvedl Hahn.

Předmětem jednání byl také operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost, který patří k nejvíce problematickým. Předseda české vlády Petr Nečas o něm proto hovořil komisařem László Andorem, který má problematiku v Komisi na starosti. „Česká republika patří k těm nejvýkonnějším státům, co se týče nezaměstnanosti a péčí o lidi, kteří jsou nejvíce ohroženi chudobou,“ řekl na tiskové konferenci. 

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie