Aktuálně

12. 10. 2011 12:56

Vláda chce návrhy, jak řešit komplikace dostavby Temelína

Vláda uložila některým ministerstvům a úřadům, aby navrhly řešení takzvaných slabých míst připravované dostavby třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín.

Nejedná se o slabá místa v technologii, ale slabá místa ve smyslu průchodnosti povolovacího řízení z hlediska českého nebo evropského,“ vysvětlil premiér Petr Nečas.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vládá se obává například průtahů při získávání stavebních povolení a posudků vlivu na životní prostředí, a to především kvůli složitému procesu schvalování z hlediska české i evropské legislativy. Premiér Petr Nečas to uvedl po dnešním jednání, kde vláda analýzu dostavby jaderné elektrárny projednala.

V rámci posuzování vlivu na životní prostředí EIA, která má i mezinárodní rozměry, tak je více než 7000 vyjádření z Rakouska nebo 3000 z Německa,“ dodal premiér. V rámci územního řízení navíc stále chybí zanesení některých staveb do plánu územního rozvoje, existují i problémy s definicí staveb ve veřejném zájmu a zjednodušení procesu řešení smluvních vztahů s majiteli pozemků.

Návrhem řešení problémů dostavby jaderné elektrárny premiér pověřil ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu, zahraničních věcí, dále ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo dopravy a Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Licencování jaderných reaktorů zůstane dál v kompetenci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, uvedl premiér Nečas. Tato problematika podle něj musí nadále zůstat na úrovni přísně odborné, nikoli se stát záležitostí s politickým rozměrem. Kromě české legislativy by v tomto případě mohla mít vliv i evropská legislativa, případně ještě názory Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Příslušné úřady se mají také zabývat otázkou výstavby dopravní infrastruktury v okolí jaderné elektrárny, kde bude kvůli očekávanému nárůstu kamionové dopravy potřeba zvýšit kapacitu stávající sítě silnic druhých a třetích tříd a zároveň urychleně dokončit dálnici D3 k rakouským hranicím, což je dlouhodobý požadavek Jihočeského kraje. Podle premiéra Petra Nečase již požadavek na modernizace silnic přijal majitel elektrárny, společnost ČEZ. Ta na zvýšení kapacity komunikací v okolí elektrárny vyčlenila dvě miliardy korun.

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.

S využitím ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie