Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 11. 2010 13:19

Vláda odsouhlasila změny kvůli deregulaci nájemného

Ministři také schválili jmenování Plzně evropským hlavním městem kultury pro rok 2015.

Novela občanského zákoníku řeší problematiku nájemného po ukončení jeho deregulace. „Návrh upravuje dosud nevyvážený vztah mezi pronajímatelem a nájemcem bytu. Dochází k zúžení okruhu osob, které smí nájemce přijmout do své domácnosti bez souhlasu pronajímatele, a omezení přechodu nájmu bytu včetně časového omezení jeho trvání,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Návrh reaguje také na skutečnost, že v současné době je bytový fond obcí prakticky nesrovnatelný s obdobím roku 1992, kdy předmětný zákon byl přijat. Z těchto důvodů je zajištění odpovídající bytové náhrady prakticky nemožné.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského vláda napravuje tímto návrhem to, co se nepodařilo od roku 2008 udělat. „Důvodem je to, že od 1. ledna v části naší republiky neplatí regulace, začíná platit deregulované nájemné. V případě, že nedojde k dohodě mezi nájemcem a pronajímatelem o výši nájemného, tak soud stanoví nájemné podle místně obvyklého tržního nájemného,“ řekl ministr.

„Vláda také formálně schválila návrh výběrové komise na jmenování města Plzeň Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015. Rada ministrů EU oficiálně jmenuje Plzeň Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 na svém jednání v květnu 2011,“ řekl premiér.

Vláda dále schválila návrh novely o Policii České republiky. Hlavním cílem je implementace evropské legislativy do českého právního řádu. Návrh zejména stanovuje pravidla a podmínky zpracovávání a použití osobních údajů předávaných v rámci policejní a justiční spolupráce v trestních věcech mezi členskými státy Evropské unie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie