Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 4. 2017 8:36

Vláda přidá krajům peníze na platy řidičů, NBÚ posílí o 20 odborníků na kybernetickou bezpečnost

Před jednáním vlády, 5. dubna 2017.
Před jednáním vlády, 5. dubna 2017.
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky odsouhlasila na jednání ve středu 5. dubna uvolnění 420 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy na dofinancování navýšení platů řidičů linkové autobusové dopravy. Na návrh předsedy vlády rovněž jmenovala novým koordinátorem digitální agendy v ČR Ondřeje Malého. Schválila i návrh na zřízení dalších 20 míst v Národním bezpečnostním úřadu pro nový tým expertů na metodiku, prevenci a vzdělávání Národního centra pro kybernetickou bezpečnost a také návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové na zavedení čtyř různých sazeb pojistného na sociální zabezpečení podle počtu dětí.

Vyčleněním 420 milionů korun z rozpočtové rezervy vláda reaguje na problémy některých krajů se zafinancováním vládou nařízeného zvýšení mzdových tarifů řidičů autobusů v krajské regionální dopravě, které platí od 1. ledna. Kvůli nesplnění slibu mají řidiči v některých regionech stávkovat. Vláda se rozhodla přispět k uklidnění situace a krajům pomoci. Zároveň pověřila ministryni práce a sociálních věcí, aby vládu informovala o proběhlých kontrolách dodržování pracovněprávních předpisů včetně vládního nařízení o zvýšení platů a dalších odměn řidičů.

Novým digitálním koordinátorem bude O. Malý

Nástupcem Tomáše Prouzy ve funkci koordinátora digitální agendy ČR se stal Ondřej Malý. Vláda odsouhlasila návrh premiéra Bohuslava Sobotky na jeho jmenování do funkce. Podle předsedy vlády se jedná o zkušeného odborníka, který se v nové funkci rychle zorientuje a pomůže rozvoji digitalizace v České republice.

NBÚ posílí dvacet odborníků na metodickou pomoc proti kybernetické kriminalitě

Vláda také učinila další krok v boji s kybernetickou kriminalitou, když rozhodla rozšířit Národní centrum kybernetické bezpečnosti, součást Národního bezpečnostního úřadu, o dvacet míst pro odborníky na metodiku, prevenci a vzdělávání. „Jsem rád, že vláda dnes schválila můj návrh na vytvoření kapacity Národního bezpečnostního úřadu pro zvyšování kybernetické bezpečnosti České republiky. V praxi to bude znamenat, že se zvýší počet zaměstnanců Národního centra kybernetické bezpečnosti o dvacet expertů na metodiku, prevenci a vzdělávání. Tito odborníci vytvoří týmy poskytující komplexní metodickou podporu konkrétním subjektům, které o ni požádají, což je nový úkol, který vláda úřadu uložila,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Shrnutí stavu kybernetické bezpečnosti ČR v loňském roce a zprávu o plnění Akčního plánu k Národní strategii kybernetické bezpečnosti ČR na období 2015–2020 podali členům vlády premiér Bohuslav Sobotka a ředitel NBÚ Jiří Lang.

Podpora rodin s více dětmi

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová uspěla s návrhem na zavedení čtyř diferenciovaných sazeb pojistného na sociální zabezpečení, které platí zaměstnanec, podle počtu nezaopatřených dětí v rodině. V případě 2 dětí novela zákona o pojistném na sociálním pojištění navrhuje, aby se sazba snížila o 1,5 procenta, u tří dětí o 4 procenta a u čtyř a více dětí o 6,5 procenta, tudíž člen jeden rodiny čtyřmi a více nezaopatřenými dětmi by pojistné neplatil vůbec. Zaměstnavatelé mají dál odvádět částku ve výši 25 procent z vyměřovacího základu jako dosud. Naopak rodin s jedním dítětem by se změna nedotkla.

Vláda se také shodla na dalším postupu v rámci řešení další činnosti společnosti OKD, a. s., a útlumu jejích těžebních lokalit. Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-5--dubna-2017-155128/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie