Aktuálně

14. 12. 2015 16:37

Vláda valorizovala příspěvek na péči a podpořila české zemědělce

Tisková konference po jednání vlády, 14. prosince 2015.
Tisková konference po jednání vlády, 14. prosince 2015.
Koaliční kabinet Bohuslava Sobotky rozhodl na svém zasedání v pondělí 14. prosince 2015 o řadě důležitých bodů. Od 1. srpna 2016 dojde k navýšení příspěvku na péči pro lidi závislé na pomoci druhých o deset procent, kabinet také odsouhlasil přemístění 153 uprchlíků z Iráku a Libanonu do České republiky či projednal mimořádnou podporu pro české chovatele ve výši celkem 604 milionů korun.

Vyšší příspěvek na péči

Od 1. srpna 2016 by se mohl navýšit příspěvek na péči o deset procent. Vláda dnes schválila novelu zákona o sociálních službách a zákona o zvláštních řízeních soudních, který poprvé od zavedení systému výplaty příspěvku na péči v roce 2006 příspěvek valorizují. Jde o pomoc zejména pro ty, kteří se ve své složité životní a zdravotní situaci neobejdou bez pomoci a péče. Více na: /cz/clenove-vlady/premier/projevy/komentar-premiera-sobotky-k-rozhodnuti-vlady-o-zvyseni-prispevku-na-peci-138113/.

Křesťanské rodiny dostanou v Česku nový domov

Vláda dobrovolně přesídlí do České republiky 153 uprchlíků, kteří jsou momentálně v Iráku a Libanonu. Přesídlování bude realizováno ve 4 etapách, v první, která proběhne už v lednu příštího roku, bude přesídleno 23 osob.

Jedná se o příslušníky křesťanské menšiny, kteří se v důsledku agrese Islámského státu v Iráku ocitli ve velmi těžké životní situaci a obrátili se na ČR s žádostí o pomoc. V naší zemi by měli získat mezinárodní ochranu, šanci se integrovat a začít nový život v bezpečí,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Více naleznete na: /cz/media-centrum/aktualne/komentar-predsedy-vlady-k-presidleni-153-uprchliku-z-iraku-138122/.

Vláda tímto krokem vyšla vstříc žádosti Nadačního fondu Generace 21, který také ponese většinu nákladů. Fond zajistí azylantům i sociální a integrační pomoc.

Chovatelé dostanou mimořádnou podporu

Vláda dnes udělala další důležitý krok v pomoci týkající se odvětví živočišné výroby, když schválila podmínky pro vyplacení mimořádné podpory chovatelům ve výši přes 600 milionů korun. Peníze, které půjdou z rozpočtu EU a resortu zemědělství, mají za cíl zvýšit konkurenceschopnost produkce živočišné výroby a podpořit postavení českých chovatelů na trhu Evropské unie. Podpora zároveň přispěje k částečné kompenzaci ztrát chovatelů v živočišné výrobě. Chovatelé mohou začít podávat své žádosti už 31. ledna 2016. Na minulém jednání vlády kabinet schválil vrácení části spotřební daně z minerálních olejů pro české zemědělce.

Mandát pro předsedu vlády na Evropskou radu

Ve dnech 17. a 18. prosince 2015 se v Bruselu uskuteční jednání Evropské rady. Vláda dnes schválila mandát pro předsedu vlády Sobotku, který se jednání rady zúčastní. Během posledního letošního jednání bude spolu s evropskými partnery řešit například aktuální situaci v oblasti migrace a pokračující spolupráci v boji proti terorismu.

V pátek se budou představitelé zemí EU věnovat prohlubování hospodářské a měnové unie, vnitřnímu trhu, projektu tzv. energetické unie a vztahu se třetími zeměmi. Více najdete na: /cz/media-centrum/aktualne/vlada-schvalila-mandat-pro-premiera-na-jednani-evropske-rady-138110/.

Dalšími schválenými body je například novela zákona o ochraně ovzduší, návrh memoranda k realizaci investic společnosti Amazon v České republice či návrh Plánu legislativních prací na rok 2016. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie