Aktuálně

4. 6. 2012 19:25

Zjednodušení agend má uspořit desítky miliard

Vláda se bude na svém středečním jednání zabývat přípravou materiálu, který má zjednodušit agendy a zrušit duplicity ve státní správě.

Návrh je jedním ze schválených úsporných opatření, které 11. dubna schválila, po dohodě ekonomických ministrů a koaliční shodě, vláda. Tyto kroky vedou k dodržení konsolidační strategie, ke které se vláda zavázala.

Právě zjednodušení agend administrativy nebo zrušení duplicit ve státní správě je jednou z cest, kterou se vláda rozhodla udržet schodek státního rozpočtu v letech 2013 až 2015 pod třemi procenty hrubého domácího produktu a postupně jej snižovat.

Právě toto opatření má pro rok 2014 ušetřit celkem 11,9 miliard korun. Jako cíl pro rok 2015 si pak vláda stanovila nalézt úspory ve výši 24,8 miliard. Opatření přinese také dlouhodobé zefektivnění státní správy.

Úkolem vicepremiérky Peake jsou komplexní a vyvážené návrhy

Hlavním úkolem místopředsedkyně vlády a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolíny Peake, které hodlá vláda toto opatření svěřit, bude koordinace během tohoto zjednodušování agend státní správy. Vicepremiérka má vypracovaný materiál s návrhem na úsporná opatření v agendové oblasti předložit vládě do 30. září 2012.

Zadaný úkol vypracuje místopředsedkyně vlády v součinnosti nejen ostatních členů vlády, ale i vedoucích ostatních ústředních správních úřadů a vedoucích některých dalších organizačních složek a orgánů státu.

Tyto instituce a orgány poskytnou veškerou potřebnou dokumentaci a materiály včetně informací o státních fondech, všech příspěvkových organizacích i všech státních podnicích. Nasbírané informace se následně stanou podkladem pro vypracování analýzy. Předpokládá se rovněž i vznik odborné pracovní skupiny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie