Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 6. 2012 16:48

Redukce úřadů uspoří desítky miliard korun

Vláda dnes pověřila vicepremiérku Karolínu Peake koordinací úsporných opatření v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda uložila místopředsedkyni vlády vypracovat a vládě do 30. září 2012 předložit návrh úsporných opatření v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě. Přitom bude postupovat v úzké součinnosti se všemi ústředními správními úřady,“ řekl po zasedání vládního kabinetu premiér Petr Nečas.

Zjednodušení agend administrativy nebo zrušení duplicit ve státní správě je jednou z cest, kterou se vláda rozhodla udržet schodek státního rozpočtu v letech 2013 až 2015 pod třemi procenty hrubého domácího produktu a postupně jej snižovat.

Opatření má pro rok 2014 ušetřit celkem 11,9 miliard korun. Jako cíl pro rok 2015 si pak vláda stanovila nalézt úspory ve výši 24,8 miliard,“ řekla místopředsedkyně vlády a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake. Opatření přinese také dlouhodobé zefektivnění státní správy.

Úřady sepíšou svoje agendy až po údaje o personálních výdajích

Hlavním úkolem místopředsedkyně vlády Karolíny Peake bude nyní celková koordinace této redukce úřadů. Cílem je shromáždit veškeré materiály dodané ústředními orgány správních úřadů a dalšími organizačními složkami a orgány státu, které jí musí být doručeny do poloviny července. Jedině tak pak bude možné poznat, které agendy jsou duplicitní, případně zbytné.

Instituce a orgány státní správy tak podle přijatého usnesení vlády budou muset poskytnout veškerou potřebnou dokumentaci a materiály včetně informací o státních fondech, všech příspěvkových organizacích i všech státních podnicích. Nasbírané informace se následně stanou podkladem pro vypracování analýzy a podrobné revize.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie