Tiskové konference

22. 3. 2012 18:29

Brífink po přijetí komisařů Evropské komise, 22. března 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý podvečer, dámy a pánové. Začíná brífink po přijetí komisaře Evropské komise pana Johannese Hahna, komisaře pro regionální politiku, a pana László Andora, komisaře pro zaměstnanost, sociální věci a začlenění. Začnu předsedou vlády České republiky panem Nečasem. Pane premiére, prosím o úvodní slovo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem velice rád, že jsem dnes mohl přivítat tady na Úřadě vlády dva komisaře. Pan Hahn a pan Andor měli dnes jednání nejenom se mnou, ale i s některými dalšími členy české vlády. Tato jednání budou pokračovat. My jsme se zabývali několika aspekty. Samozřejmě v prvé řadě současným stavem kohezní politiky v České republice a řešením stávajících problémů, které v této oblasti Česká republika má a které řeší ve spolupráci s Evropskou komisí. Řešili jsme i konkrétní opatření, která přijímáme v této souvislosti, jako je třeba vytvoření centralizovaného sufitního systému pro české operační programy, jako je vytvoření zvláštní jednotky na ministerstvu pro místní rozvoj, která bude pomáhat řídícím orgánům jednotlivých operačních programů metodicky v aplikaci zákona o veřejných zakázkách včetně toho, že od dubna letošního roku tady bude v platnosti rozsáhlá novela zákona o veřejných zakázkách, která zvýší transparentnost a efektivnost veřejných zakázek. Současně ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže bude také vytvořena zvláštní metodická jednotka, která bude pomáhat řídícím orgánům v oblasti veřejných zakázek a jejich transparentnosti při provádění evropské kohezní politiky a uplatňování evropských fondů. Současně v oblasti personálního zajištění administrace ministerstvo pro místní rozvoj ještě v dubnu připraví zvláštní metodický pokyn, který bude tuto věc řešit pro řídící program jednotlivých operačních programů. Současně jsem také informoval pány komisaře, že v září vláda České republiky schválí i nový služební zákon, který by řešil tento problém systémově a legislativně. S panem komisařem Andorem jsme projednávali problematiku evropského sociálního fondu, kde máme dva operační programy. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, který funguje velmi efektivně a pomáhá v problematice především zaměstnanosti, a pak samozřejmě problematický program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který musíme řešit velmi intenzivně, protože tam ta míra problémů je velmi vysoká, v každém případě bych chtěl zdůraznit, že ve spolupráci s Evropskou komisí. A Evropské komisi bych chtěl poděkovat, velice intenzivně pracujeme na odstranění všech nedostatků tak, aby implementace všech nezbytných opatření proběhla velmi rychle. Vláda České republiky na tom má velký zájem, na co nejrychlejším zavedení nápravných opatření a učiní pro to všechny nezbytné kroky. Mimo jiné se to stalo i předmětem vlastně pravidelného jednání vlády České republiky.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Pane premiére, děkuji za vyjádření a o slovo poprosím pana komisaře pro regionální politiku Johannese Hahna, děkuji.

Johannes Hahn: Děkuji, pane premiére. Rád využiji této příležitosti a také vám poděkuji a řeknu, že jsme skutečně velice rádi za to, že jsme měli tuto příležitost takto se s vámi přímo setkat. Potvrzuji všechno, co říkal pan premiér. Myslím, že teď skutečně nastal čas, abychom se rozhodli pro ucelený přístup a snažili se tento ucelený přístup aplikovat na všechny nedostatky a závady, které byly nalezeny v systémech auditu a kontroly evropských fondů. Samozřejmě jsme si vědomi toho úsilí, které Česká republika vyvíjí, když se snaží odstranit všechny nedostatky, které byly nalezeny v auditních a kontrolních systémech. Jako důsledek těchto našich diskuzí a těchto nalezených nedostatků vidíme akční plán, který má skutečně celou situaci napravit. Musím říct, že je skutečně jak v zájmu českých úřadů, tak i Evropské komise snažit se najít řešení této situace co nejrychleji. Jsme si plně vědomi toho dopadu, jaký evropské peníze mají na český rozpočet. Rozhodně je rozdíl, zda ty peníze tady budou nebo nebudou. Zároveň jsme si vědomi toho, že v letošním roce nastává období, kdy budeme vést velice tvrdé vyjednávání o dalším programovacím období, takže chceme vyslat jasný signál čistým příjemcům, jako je Česká republika, že peníze budou k dispozici, pokud bude existovat systém pro jejich správné využívání. Ale já jsem plně přesvědčen, společně se svým kolegou, že Česká republika vyřeší tyto problémy do konce června, zvláště také díky tomu, jak pan premiér řekl, že bude existovat velká koordinace a bude vyvíjeno velké úsilí na úrovni vlády. Chtěl bych vás tedy ujistit, že my společně pracujeme. My, to znamená česká vláda a Evropská komise. Máme skutečně ducha spolupráce mezi sebou, abychom podle evropských pravidel neztráceli čas a abychom vyřešili všechny problémy. Ty hlavní oblasti problémové jsou především nezávislé auditní orgány, správně fungující sufitní orgány a také řešení na národní úrovni všech nedostatků, které byly v systému nalezeny. Jsem si ale jist, že společným přístupem na tyto problémy řešení najdeme.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Pane komisaři, i vám děkuji za vyjádření a nyní poprosím o slovo pana komisaře pro zaměstnanost, sociální věci a začlenění László Andora. Prosím.

László Andor: Děkuji mnohokrát, dámy a pánové. Bylo mi skutečně velkým potěšením, že jsem mohl takto konzultovat pana premiéra a hovořit s ním o otázkách evropského sociálního fondu. Jak už pan premiér říkal, evropský sociální fond je významným příspěvkem pro českou společnost a českou ekonomiku. Česká republika patří k těm nejvíce výkonným státům Evropské unie, co se týče úrovně nezaměstnanosti a také co se týče počtu lidí, kteří jsou nějakým způsobem ohroženi chudobou. Zároveň se ale domnívám, že jestliže chceme udržet tyto dobré výkony České republiky a pokud chceme udržet nezaměstnanost a chudobu na nízkých úrovních, musíme se zaměřit na konkurenceschopnost české ekonomiky. To znamená, že budeme potřebovat další investice do lidských zdrojů. Tím se zabývá právě evropský sociální fond, a pokud najdeme v systému nějaká slabá místa, uděláme, co bude v našich silách, abychom tato slabá místa odstranili. Nedostatky byly nalezeny například v operačním programu Vzdělávání. Já jsem měl příležitost asi před měsícem o tomto tématu hovořit s panem ministrem v Bruselu. Od té doby došlo k pokroku. Byly nadneseny zajímavé myšlenky. Došlo k dobrému vývoji, ale zatím tento proces není zdaleka ukončen. Samozřejmě že úsilí ještě musíme učinit ještě my na naší straně. Úsilí ještě musí učinit také nejrůznější české odpovědné úřady a o tom všem jsme hovořili s panem ministrem předtím, než jsem přišel sem na Úřad vlády a rozhodně vás chci ujistit, že toto bude jedno z našich velkých témat, kterému se budeme společně věnovat. Samozřejmě že se budeme ze všech sil snažit vyhnout se extrémním řešením. Pokud bude potřeba, budeme schopni re-alokovat zdroje do jiných oblastí, ale vždycky se budeme snažit najít způsob, jak investovat do dalšího rozvoje lidských zdrojů v České republice – vzdělávání, celoživotního vzdělávání a dalšího rozvoje dovedností pracovní síly.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: I vám, pane komisaři, děkujeme za slovo. Dámy a pánové, vzhledem k časové tísni dnešní brífink je u konce. Děkujeme vám za pozornost a na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink po přijetí komisařů Evropské komise, 22. března 2012

Související zprávy