Tiskové konference

20. 5. 2011 13:33

Brífink premiéra Nečase po setkání s prezidentem, 20. května 2011

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já jsem dnes přinesl panu prezidentovi podle článku 62 Ústavy rezignaci pana místopředsedy vlády Radka Johna. Pan prezident tuto rezignaci schválil. Jednali jsme samozřejmě o aktuální politické situaci, ale také o některých záležitostech, které se týkají mezinárodních vztahů, včetně problematiky EU.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Máte-li nějaké otázky, prosím. Mediafax.

Mediafax: Mne by zajímalo, co teď bude s vládním výborem pro boj s korupcí, který vláda svým usnesením na konci dubna schválila, a který přišel o svého ředitele?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě o tom bude vláda jednat i v souvislosti s dalším případným obsazením či neobsazením tohoto postu, protože vláda svým usnesením zřídila pozici místopředsedy vlády pro koordinaci boje s korupcí, které je teď neobsazené.

Mediafax: Myslíte si, že by novým předsedou měl být nový předseda VV?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: O tom budeme dále jednat na koaliční úrovni.

TV Nova: Já se chci zeptat, jestli už se ví, jak bude vypadat ten dodatek ke koaliční smlouvě?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Minimálně musí zohlednit konkrétní změny, ke kterým došlo, protože součástí koaliční smlouvy je i seznam členů vlády s konkrétní pozicí a některá další ustanovení, která se týkají třeba náměstků a podobně.

ČT: Já jsem se chtěla zeptat, jak probíhala dopolední schůzka tripartity, jak se jednalo v té atmosféře, kdy odbory už ohlásily protesty? Jaká byla atmosféra?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Do chvíle, než jsem odjel na Hrad, tak probíhala debata o sociálních otázkách, kde to byla podle mého názoru konstruktivní debata, byť zástupci odborů vyjadřovali nesouhlas s většinou ustanovení, na druhé straně i zástupcům zaměstnavatelů se něco nelíbilo. Já to považuji za běžnou pracovní schůzku. Jedná se o zdravotnictví, to je věc, která má svůj velmi silný politický náboj, předpokládám, že teď běží debata o důchodové reformě a daňové reformě.

ČTK: Pan prezident nedávno hovořil o tom, že se podle něj stále dá budovat na té bázi, jak voliči rozdali karty, ale nebavili jste se konkrétněji o tom, že dřív po vás chtěl plán vládnutí? Tak bavili jste se o dalším? Schválil vám ho?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak předseda vlády a vláda je zodpovědná vůči poslanecké sněmovně, nikoliv vůči prezidentu republiky. Za druhé, platí to, že jsme se bavili, dotkli jsme se i současné aktuální politické situace, ale nějaké konkrétní vládní záměry jsme neprojednávali.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink premiéra Nečase po setkání s prezidentem, 20. května 2011

Související zprávy