Tiskové konference

2. 5. 2012 11:37

Tisková konference po jednání vlády, 2. května 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Začíná tisková konference po zasedání vlády. Vítám vicepremiérku Karolínu Peake. Paní vicepremiérko, prosím o úvodní slovo.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Pouze krátký úvod do dnešní tiskové konference. Pan premiér dnes v průběhu jednání vlády odjel na Pražský hrad z důvodu jmenování nového ministra školství. Proto mi dovolte, abych vás seznámila s tím, co dnešní vláda projednávala. Kromě bodů, které jsou vám k dispozici v rámci navrženého programu dnešní vlády, chci vypíchnout návrh novely občanského soudního řádu. Dlouho očekávaný a velmi prosazovaný i Nejvyšším soudem tak, aby se z institutu dovolání už dále nedělala třetí instance soudního řízení a institut dovolání dále fungoval jako prostředek pro sjednocování judikatury. Já sama za sebe doufám, že je to už poslední novela občanského soudního řádu v tomto volebním období. Přeci jenom těch novel byla celá řada. Byla bych velmi nerada, abychom museli přijímat zákon, jehož znění bude, neznalost zákona neomlouvá, kromě OSŘ, protože tam to ani není možné, neboť se stále mění. Programové prohlášení vlády počítalo s celou řadou změn v občanském soudním řádu a toto je poslední z nich. V tuto chvíli probíhá jednání v PS nad exekučním řádem a související změnou občanského soudního řádu. Takže toto by měla být změna v tomto volebním období poslední kromě změn, které se týkají přijetí občanského zákoníku a samozřejmě s tím souvisejících změn v civilním řízení. Dále jsme projednali záměr centralizace pověřených subjektů auditních orgánů do struktury sufitního orgánu na ministerstvu financí. Zde jsme v podstatě akorát přijali opatření, nebo vzali na vědomí, výtku ze strany Evropské komise, které se nelíbí decentralizace auditu mimo ministerstvo financí a bude proto přijato patřičné opatření. Pokud čekáte na výsledky jednání týkající se loterijního zákona. Tento zákon byl ještě jednou přerušen do příštího jednání vlády a to z důvodu nepřítomnosti pana ministra financí, který je na jednání ECOFINu. Stejně tak jsme do příště přerušili projednávání bodu ministra spravedlnosti, který navrhoval navýšení prostředků pro vězeňskou službu. Tak tolik za mne na úvod. Pokud máte nějaké dotazy.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji za úvodní slovo. Česká televize, prosím.

Česká televize, Olga Málková: Já bych se chtěla zeptat, zda prošlo ono navýšení státních rezerv ropy a dalších pohonných hmot? A co to bude znamenat pro cenové relace těchto klíčových surovin? A potom ještě, jestli můžu k těm přesunům ministerstva kultury a také jestli jste schválili nebo vzali na vědomí, kolik bude Česká republika přispívat do fondů NATO?

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: O zásobách ropy. Tento bod byl také přerušen s tím, že sám ministr průmyslu a obchodu nebyl zcela ztotožněn s návrhem, který byl dnes předložen na vládě na žádost Evropské unie. Toto jednání bylo přerušeno na měsíc s tím, že ministr Kuba přijde s alternativními návrhy na uchovávání nouzových zásob ropy.

iDnes, Kopecký: Paní vicepremiérko, chtěl jsem se zeptat k té změně občanského soudního řádu. Jak jste tedy zmínila, že institut dovolání už nemá být třetí instancí. Jestli byste to mohla trochu rozvést. Znamená to, že institut dovolání bude zrušen, nebo jak to bude přesně fungovat a jaké další změny případně ta novela přináší? A jestli dovolíte jednu trochu stranickou, ale souvisí to s vládou. Dneska bude odpoledne sněmovna a vy byste měli s vaší platformou hlasovat, ale nemáte podepsanou žádnou koaliční smlouvu. Tak by mě zajímalo, kdy bude podepsána, nebo jaká je vaše představa o tom, že bude potvrzena koaliční smlouva a jak jste daleko s tím zakládáním té nové strany a jak by se mohla jmenovat? Děkuji.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Tak já začnu tím občanským soudním řádem. Jde o omezení podání dovolání pouze na věci, které mají zásadní právní význam. V podstatě je na rozhodnutí Nejvyššího soudu, zda-li se jedná o věc, která zásadní právní význam má. Z toho tedy plyne to sjednocování judikatury a nikoliv rozhodování o všech bodech dovolání, tak jak bylo nyní možné podle občanského soudního řádu. Navíc bude do budoucna možné, aby Nejvyšší soud sám rozhodl, aby tedy pouze rozhodnutí nezrušil a neposlal zpět předchozím instancím. Co se týká sjednání nebo podpisu nové koaliční smlouvy, ty možnosti jsou dvě. Buďto vyčkáme založení nové politické strany, její registrace, což je ovšem věc, která může trvat třeba šest týdnů až dva měsíce. Považovala bych za vhodné, abychom koaliční smlouvu podepsali už v nejbližších dnech se zástupci nezávislých poslanců, nyní sdružených pouze v oné platformě tak, abychom měli jasně daný formální dokument, o který se tato vláda opírá. Je to lepší, myslím, mít vždy to správné znění i z procesních důvodů, abychom se nechytali vzájemně za slovíčka a měli jasný dokument, o který se naše spolupráce opírá. A potom by samozřejmě bylo vhodné znovu formálně tento dokument podepsat s nově vzniklou politickou stranou.

ČTK: Vy jste zapomněla odpovědět na otázku týkající se přesunu peněz na kulturu.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Promiňte. To musím říct, ano je to tady. Omlouvám se, ale na tuto otázku vám nyní neumím odpovědět.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Já vám poté pošlu materiál. Dámy a pánové, děkujeme vám za dotazy a přejeme vám hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 2. května 2012

Související zprávy